Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

18. září 2011

Pushover (1954)

Pushover
USA, 1954, 88 min.

Během bankovní loupeže je odcizeno 210 000 dolarů a zabit policista. Oběma pachatelům, z nichž jedním z nich je notoricky známý kriminálník Wheeler (Paul Richards), se podaří uniknout. Na mušku detektivního oddělení losangeleské policie se brzy dostává Wheelerova přítelkyně Lona (Kim Novak), která ve svém bytě trpělivě čeká, až ji nebezpečný (ale charismatický) lupič zkontaktuje. Policista Paul Sheridan (Fred MacMurray), který je společně s několika kolegy na případ nasazen, se však do pohledné dívky zamiluje a pod jejím vlivem plánuje porušit zákon a sám se ukradených peněz zmocnit.

Obsazení Freda MacMurrayho a pojetí ústřední postavy (muž na správné straně zákona, který se pod vlivem pohledné ženy dostává na scestí) dávají vzpomenout na mistrovskou Pojistku smrti. Což Pushover okamžitě staví do nezáviděníhodné pozice - Quineův o deset let mladší noir nedisponuje rafinovaně vystavěným syžetem, vybroušenými dialogy, ani brilantní kamerou jako Wilderův snímek. Kim Novak, jakkoliv byla na začátku kariéry půvabná a fotogenická, se zdaleka nepřibližuje intenzitě výrazu Barbary Stanwyck a ani Fredu MacMurraymu se nedaří svou životní roli překonat.



To ale neznamená, že by Pushover byl nezajímavý. Quineův snímek je skromný, neokázalý a hlavně zábavný. Scénář, ač nikterak převratný, je pevně sevřený a vše v něm má své místo a smysl. Kromě toho se film dotýká i znepokojivějších otázek - zejména voyeurismu, který je tematizován nejen na ústředním páru Lona-Paul, ale i na vedlejší dvojici představované policistou Rickem McAllisterem (Philip Carey) a zdravotní sestřičkou Ann (Dorothy Malone): Rick místo Lony špehuje její sousedku a pozorně sleduje každý její úkon. Druhý pár má i další funkci - zatímco v závěru sledujeme nevyhnutelný pád Paula a Lony, Rick odchází s Ann ruku v ruce vstříc šťastným (nebo minimálně společným) zítřkům.


Režie: Richard Quine
Produkce: Jules Schermer (Columbia Pictures)
Scénář: Roy Huggins; podle románů Thomase Walshe a Billa S. Ballingera
Kamera: Lester White
Hudba: Arthur Morton
Střih: Jerome Thorns
Výprava: Walter Holscher
V hlavních rolích: Fred MacMurray, Kim Novak, Philip Carey, Dorothy Malone, E.G. Marshall a další

Distribuce: Columbia Pictures
Premiéra: 6. srpna 1954

Odkazy
IMDB
Allmovie
CSFD

Žádné komentáře:

Okomentovat