Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

13. února 2010

Pryč od minulosti (1947)

Out of the Past
USA, 1947, 97 min.

Vím, že článek o tomhle filmu už tu byl publikován, ale nemůžu si pomoct, musím se k Tournerově noirové klasice vyjádřit taky (a hlavně proto, že předchozí text vlastně nic zajímavého neřekl). V rámci mé současné tendence k "rekapitulování" jsem totiž dospěla k názoru, že Pryč od minulosti (Out of the Past, 1947) je s každou další projekcí lepší. Obzvlášť jej doceníte, když už těch noirů máte nadíváno moc. Pryč od minulosti je opravdu jeden z těch nejlepších, a tak putuje do mé osobní topky.

Jako klasický příklad femme fatale je většinou uváděna a propírana Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck) z Pojistky smrti (Double Indemnity, 1944). O kvalitách postavy i její herecké představitelky vůbec nepochybuju, ale Jane Greer v mých očích splňuje jasnou představou o svůdné, osudově zrádné ženě. Jako Veronice Lake, i jí příroda nadělila andělsky nevinný vzhled, který podtrhuje drobounká postava a obrovské panenkovské oči (jedinou vadou na kráse byly její obrovské kruhy po očima). Narozdíl od ní však Greer není andělem i uvnitř a své mužské protějšky láskyplně nezachraňuje. Naopak je prohnilá až na kost. 


Její Kathie je úžasně vypočítavá mrcha, která moc dobře ví, jak si chlapa omotat kolem prstu. Má ráda jen sebe a ostatní využívá ve svůj prospěch. Jejím největším uměním je hra na city: přestože jak Jeff (Robert Mitchum) tak i Whit (Kirk Douglas) ví, že je naprosto nedůvěryhodná a prohnaná lhářka, oba se jí nechají vláčet a ovládat. Kameraman filmu, Nicholas Musuraca, trefně vystihuje její dvojí tvář (viz obrázek), když obličej Greer při jedné z takových scén snímá nasvícený pouze z jedné strany. Památné je i její první objevení se na plátně (subjektivizující pohled, Edo :) ), když vchází z denního světla ulice do přítmí restaurace: zaujme nás její silueta v bílých šatech a klobouku a zastíněná tvář, kterou spatříme teprve, až se zastaví před Mitchumem.

Tournerův film je rovněž pozoruhodný prostředím, ve kterém se odehrává. Až na pár výjimek se absolutně  vyhýbá tradičnímu anonymnímu městu plného temných zákoutí a špinavých uliček. Hrdinové Pryč od minulosti naopak utíkají pryč, na idylický venkov, do zákoutí nespoutané přírody (viz originální přestřelka v horách zahrnující rybaření). Podobnou tendenci můžeme později najít u Nicholase Raye v On Dangerous Ground (1952). Wellesova Dáma ze Šanghaje (The Lady from Shanghai, 1947) či Sternbergovo Macao (1952) se zase přesouvá do exotických končin. Malebným exteriérům k dokonalosti chybí už jen barva, ale Leave Her to Heaven (1945) a taktéž i Niagara (1953) jsou jen jedny. Musuracova černá a bílá a světelné kontrasty jsou v Pryč od minulosti opravdu prvotřídní.


Robert Mitchum se pro noir vyloženě narodil. Jeho ležérní "I don't care", cigareta v koutku úst a nejlepší improvizované lhaní (promiň Edo, ale tady se Bogart se svou výřečností může jít zahrabat) z něj dělá nejlepšího noirového muže chyceného v pasti své vlastní minulosti. Naprosto výstižná je metafora kouření jakožto jeho charakterové proměny, respektive prozření. Kdysi vášnivý kuřák se po "rozchodu" s Kathie stal slušňákem, co začal nový život po boku nudné femme attrapeé. Scéna, v níž sedá do taxiku a bere řidičovi z úst cigaretu, aby si potáhl, na chvíli stvrzuje jeho opětovné podlehnutí Kathie. Když podruhé prozře, s odporem odhazuje zapálenou cigaretu na koberec.

A nebyla by to klasika, kdyby taky neměla svůj remake: tentokrát v režii Taylora Hackforda pod názvem Všemu navzdory (Against All Odds) z roku 1984.


Režie: Jacques Tourneur
Produkce: RKO
Scénář: Geoffrey Homes (Daniel Mainwaring) podle svého románu Build My Gallows High
Kamera: Nicholas Musuraca
Hudba: Roy Webb
Střih: Samuel E. Beetley
Hrají: Jane Greer, Robert Mitchum, Kirk Douglas a další


Distribuce: RKO
Premiéra: 25. listopadu 1947


Odkazy:
CSFD
IMDb
Allmovie

27 komentářů:

  1. no, mně to subjektivně dvakrát skoro nudilo. a to je Tourneur můj oblíbenec. jo a chybí mi linky na čsfd a imdb. :P

    OdpovědětVymazat
  2. ona ma ted ocividne nejaky nadsenecky zachvat. Bud ji hrablo, nebo nestiha diplomku, rekla bych :o) BTW obcas jsem docela rada, ze jsem toho nevidela tolik, co vy ;o)

    OdpovědětVymazat
  3. Eda: ja jsem je sem nedavala, protoze uz to psala Mmartina.. ale jak je libo, mas to tam.
    Eva: praveze jsem se do te diplomky tolik ponorila..a jo, mozna me z toho hrablo :) a navic tohle rocni obdobi je pro noiry jako stvorene. pockejte v lete, to nas blog bude mrtvej.

    OdpovědětVymazat
  4. a Eda nam flaka facebook. co mu udelame?

    OdpovědětVymazat
  5. tohle rocni obdobi je stvorene pro joy division. Ale je pravda, ze v obdobi, kdy se da valet na letne, nebo v obdobi, kdy nekourim, se mi na noiry taky kouka hur :o)

    Treba edu rozhodil novy design...

    OdpovědětVymazat
  6. btw proc je vlastne jediny spravce eda? edo? :o)

    OdpovědětVymazat
  7. to netuším. :) práva má i Mejla. tak já je přihodím i tobě a něco tam nahodíš, jo? dík! :)

    OdpovědětVymazat
  8. tak a teď se starej. já vyrážím pro nějakej oběd.

    OdpovědětVymazat
  9. no nejvíc mě tady buzeruje jitka, která pro jistotu nemá ani účet a facebook pomlouvá. to je trošku schizofrenie, ne? :P

    OdpovědětVymazat
  10. Eda: tak kazdy by mel delat to, na co ma talent :o) BTW postarano

    OdpovědětVymazat
  11. o te jitce jsem ti neco rikala, Edo. jen pockej, az se vratis domu a vierka bude bez mufa!

    OdpovědětVymazat
  12. btw. zapomnela jsem poznamenat, ze kdybyste v Praze potkali dvojce Jane Greerove, tak je to Mejlova segra :)

    OdpovědětVymazat
  13. to je reakce na mufa nebo na mejlovu segru? :-D

    OdpovědětVymazat
  14. poslu ti mufovu fotku, ale neber mi ho, jitko!

    OdpovědětVymazat
  15. uz jsem ti nekdy rekla, ze jsi hroznej? :-P a fotku posli.

    OdpovědětVymazat
  16. nafotime s mufem a vierou neco stylove noiroveho a vylepim to tady nebo spis na fb. :)

    OdpovědětVymazat
  17. prvni pokus s telefonem je na fb. seženu někde foťák a uděláme prima sérii s nějvětšími noirovými hvězdami. :)

    OdpovědětVymazat
  18. fotka genialni! :) muf je bozi. a jak vidim, kopiruje vsechno, co delas ty, takze taky zboznuje Ritu :)
    asi taky nafotim sveho mufa jak sleduje noir :-D

    OdpovědětVymazat
  19. neopic se! :P mohli bychom dělat pravidelné soutěže s mufem na fb. ať to tam trochu žije. :)

    OdpovědětVymazat
  20. jo, tohle me bude bavit :-D vis, co je nejlepsi? ty mas velkou telku a malyho mufa a ja malej monitor a velkyho mufa :-D

    OdpovědětVymazat
  21. jo, zrovna jsem si rikal, ze tvuj muf je vetsi nez tvuj pocitac. :)

    OdpovědětVymazat