Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

27. února 2010

Noc a město (1950)

Night and the City
Velká Británie, 1950, 96 min. (americká verze) / 101 min. (britská verze)

Noc a město (Night and the City, 1950) je první snímek, který Jules Dassin natočil v exilu, a během jehož produkce měl obrovské potíže. Jeho jméno se v té době totiž dostalo na tzv. černou listinu a v následujících pěti letech jej čekala režisérská pauza. Nicméně Noc a město je podle mě Dassinův nejlepší noir, a možná nejlepší vůbec. Je ztělesněním všeho, co na filmu noir tolik miluju. 


"I just want to be somebody."

Hned po vypravěčově prologu odehrávajícím se na pozadí záběrů nočního Londýna jsme vrženi do akce: z ptačí perspektivy sledujeme zběsilý úprk Harryho Fabiana (Richard Widmark), vyhlášeného podvodníka, před jeho pronásledovatelem za doprovodu úderné hudby Franze Waxmana. Této scéně noční honičky rovněž dodávají pravý náboj reálné městské exteriéry a Widmarkovo nadmíru přesvědčivé agonické sprintování. Harrymu se nakonec pořadí uniknout a najít úkryt v bytě své přítelkyně, avšak jen dočasně - o čemž zřetelně napovídá táhlý stín jeho pronásledovatele na silnici před domem (viz 1. obrázek). Geniální expozice stručně a výstižně nastiňuje hlavní téma filmu.


Widmarkův Harry je snad nejlepší noriový loser. Prolhaný, vychytralý, bezpáteřní, ale slabošský a zranitelný patolízal snažící se protlouct životem, něčeho dosáhnout. Ovšem ze společenského dna se mu podaří propadnout ještě níž. Okrádá a využívá jediného člověka, který mu naivně věří a bezmezně jej miluje, přítelkyni Mary (Gene Tierney), která pracuje jako zpěvačka v pochybném privátním klubu, kde je zaměstnán i Harry - dohazuje majiteli zákazníky. Harry využívá rodinné rozepře mezi místní hlavou podsvětí Kristem (Herbert Lom) a jeho otcem, wrestlingovou legendou Gregoriusem (Stanislaus Zbyszko), kterého si Harry si šikovně přetáhne na svou stranu a zneužívá ho k vlastnímu podnikání. Sám je však z vlastní  malichernosti podváděn hned z několika stran...


"How much are you selling me for?"

Noc a město oplývá řadou pozoruhodných, veskrze prohnilých postav - ať už je to Kristo a jeho gang, vydřidušský majitel klubu Nosseross, jeho zrádná, intrikující femme fatale-manželka, či řada pochybných existencí ze spodiny města, která je ochotna za peníze udat svého kamaráda Harryho. Ten jim ovšem vévodí. Widmark se pro tuto roli narodil - s přehledem ovládá všechna gesta a mimiku svého emocionálně nestabilního Harryho. Na jedné straně sebejistý podvodník, na druhé z autorit vystrašený zbabělec. Jeho šílený, psychopatický smích a úšklebky (všimli jste si někdy jeho předkusu?) jsou nezapomenutelné stejně jako bíločerné botky, které jsou součástí jeho apartní image. 

Gene Tierney může někomu (Edovi) připadat ve filmu ztracená, ona však předvádí svou typickou roli z padesátých let, podřadnou puťku v domácnosti. Hluboký pokles jejího skvěle našlápnutého hereckého potenciálu zapříčinily psychické potíže a deprese, se kterými se dlouhá léta nedokázala vyrovnat. Pro zájemce doporučuji její údajně velmi upřímnou biografii nebo alespoň wikipedii. Ostatně - Dassin ji do svého filmu obsadil na žádost producenta Darryla Zanucka, který se herečce snažil z jejích problémů pomoci. 


V Dassinově filmu není ani jedna scéna nadbytečná, všechny jsou promyšleny do nejmenšího detailu. V řade z nich jsou užity širokoúhlé čočky a tak v jednotlivých záběrech efektivně komponovaných do hloubky můžete sledovat zdánlivě nenápadné reakce a chování hned několika postav zároveň. Noc a město je vyčerpávající ukázkou noirového vizuálu - různá snímání přes mříže a dvojitá rámování (např. 2. obrázek), nadhledy, podhledy, hra stínů, šerosvit, všechno má v příběhu svůj daný význam. A pro ty úžasné honičky (zvlášť tu závěrečnou v sutinách staveniště) tenhle film prostě musíte milovat. 

V roce 1992 vznikl remake v režii Irwina Winklera s Robertem De Nirem v hlavní roli.


Režie: Jules Dassin
Produkce: Samuel G. Engel (Twentieth Century-Fox Productions)
Scénář: Jo Eisinger podle románu Geralda Kershe
Hudba: Franz Waxman (americká verze) / Benjamin Frankel (britská verze)
Kamera: Mutz Greenbaum
Střih: Nick De Maggio, Sidney Stone
Hrají: Richard Widmark, Gene Tierney, Googie Witheros, Herbert Lom, Stanislaus Zbyszko a další

Distribuce: Twentieth Century-Fox Productions
Premiéra: duben 1950 (UK) 9. června 1950 (USA)

Odkazy:
CSFD
IMDb
Allmovie

7 komentářů:

  1. Teď mě napadlo, jak symbolické je datum úmrtí Dassina a Widmarka - oba zemřeli v březnu 2008 v rozmezí jednoho týdne...

    OdpovědětVymazat
  2. nekaž mi tady moje sentimentální rozjímání, ty cyniku :-P

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu se zeptat, jak se dostáváte k takto starým věcem? Začal jsem se o filmy-noir celkem zajímat, problém je v tom, že je většinou obtížné na ně na internetu narazit a o titulích ani nemluvě.

    OdpovědětVymazat
  4. K většině filmů se dá dostat několika způsoby. Zrovna Noc a město máme na originálním DVD z této kolekce: http://www.amazon.co.uk/Film-Noir-Classics-Linda-Darnell/dp/B002PXHRJW/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1322696880&sr=8-2
    Na internetu je toho víc, než se na první pohled zdá. Existuje spousta fór, které se specializují na staré filmy (je ovšem potřeba registrace a někdy i pozvánka od jiného uživatele).
    Kromě toho existují i webové stránky, přes které se dají koupit hodně raritní filmy, které na DVD nikdy nevyšly a ani televize je dlouho nevysílala.
    A pak je tu samozřejmě televizní kanál TCM, který se zaměřuje na klasické filmy - šťastný to člověk, který k němu má přístup.
    Co se týče titulků - k řadě filmů jsou alespoň anglické...a angličtině v klasických filmech jde většinou dobře rozumět, chce to jen trochu tréninku.
    Přes email nebo přes CSFD poštu bych třeba poradil líp a konkrétněji.

    OdpovědětVymazat
  5. Bravo! Possibly best Noir filmed. I rewatch over and over to pick out the smallest details of the sets and emotions.

    OdpovědětVymazat