Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

17. září 2024

A Woman's Vengeance (1948)

A Woman's Vengeance
USA, 1948, 96 min.

Henry Maurier (Charles Boyer) žije v nespokojeném manželství s invalidní ženou Emily (Rachel Kempson), kterou tajně podvádí s mladou milenkou Doris (Ann Blyth). Když Emily zemře na otravu, padne hlavní podezření na Henryho, jenž měl motiv i příležitost. Ve skutečnosti je ale nevinný a vraždila jeho blízká přítelkyně Janet (Jessica Tandy), která Henryho dlouhá léta miluje a nosí v sobě představu, že po smrti manželky jej získá pro sebe. Jak Janet zareaguje, když zjistí, že ani vražda jí nezajistila kýžený výsledek? 

A Woman's Vengeance je spíše než klasický film noir temné vztahové drama, které v druhé polovině čerpá i z konvencí soudních filmů. S noirem ale film jednoznačně pojí akcent na zhoubné mezilidské vztahy, které mohou vést až k chladnokrevné vraždě. Postava Janet nicméně není vykreslena jako nelidská bestie - ve svém zklamání z neopětované lásky naopak vzbuzuje lítost a soucit, možná dokonce ve větší míře než Henry a Doris, jejichž štěstí je Janetiným přičiněním otřeseno. 

Film má mimořádně atraktivní obsazení. Hlavní mužskou roli ztvárnil Charles Boyer, který měl svou zkušenost s postavami trýznitelů (např. v Plynových lampách), ale zde hraje muže, jenž je po většinu času bezmocný. Janet obdivuhodným způsobem ztvárnila Jessica Tandy, která se v době natáčení filmu proslavila na divadle rolí Blanche DuBois v broadwayské inscenaci Tramvaje do stanice Touha. Role Doris připadla Ann Blyth, jež tady jednoznačně ukazuje, že vedle toxické dcery Vedy z Mildred Pierce (1945) uměla zahrát i mnohem sympatičtější postavy. 

Janet (Jessica Tandy) v důsledku neopětované lásky ztrácí příčetnost 

Vedle obsazení propagační materiály akcentovaly jméno spisovatele Aldouse Huxleyho, jenž napsal scénář podle vlastní novely The Gioconda Smile z roku 1922. Jeho renomé a význam je patrný i z toho, že film byl anoncován jako Aldous Huxley's A Woman's Vengeance. Snímek byl připravován studiem Universal s velkou péčí, což se propsalo do štědrého rozpočtu 1,3 milionů dolarů i kvalitního obsazení dalších klíčových postů ve štábu: hudbu složil tehdy už dvouoscarový Miklós Rózsa a kameru dělal Russell Metty, pozdější blízký spolupracovník Douglase Sirka. Režií byl pověřen Zoltán Korda, bratr slavnějšího filmového magnáta Alexandera

Přes všechna zářivá jména v titulcích filmu něco k hollywoodské extratřídě chybí. I tak ale stojí za zhlédnutí - nejlépe v restaurované verzi od společnosti Indicator

Režie: Zoltán Korda
Produkce: Zoltán Korda (Universal Pictures)
Scénář: Aldous Huxley podle vlastní novely The Gioconda Smile
Kamera: Russell Metty
Hudba: Miklós Rózsa
Střih: Jack Wheeler
Výprava: Bernard Herzbrun, Eugène Lourié
Hrají: Charles Boyer, Jessica Tandy, Ann Blyth, Cedric Hardwicke, Mildred Natwick a další

Distribuce: Universal Pictures
Premiéra: 29. ledna 1948

Odkazy
IMDB
CSFD
Allmovie
AFI


Žádné komentáře:

Okomentovat