Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

12. ledna 2010

Dark City (1950)

Dark City
1950, USA, 98 min


Postavy neschopné zařadit se do společnosti byly vždy nedílnou součástí filmu noir. Proto není příliš udivující, že navrátilci z druhé světové války zaplnili příběhy noiru více a na delší dobu, než tomu bylo u jiných žánrů. Pro padesátá léta tedy není Hollywoodský debut Charltona Hestona ničím výjimečný. Naštvaný, zklamaný láskou a neschopný vrátit se do normálního života se Danny potuluje městem, podílí se na provozování ilegální sázkové kanceláře, hraje poker a tahá za nos barovou zpěvačku (Lizabeth Scott).

Dark city na první pohled potěší výbornou sestavou vedlejších hajzlíků (Jack Webb, Henry Morgan, Ed Begley Sr.), kteří společně s Dannym (Heston) oberou v kartách o peníze Arthura Winanta. Arthur však neunese ztrátu peněz, které nebyly jeho, zabije se a po stopě malých podvodníčků se vydává Arthurův psychopatický bratr.

Nepotěší nevyužitý policejní kapitán Garvey (Dean Jagger) a průměrná hudební čísla Lizabeth Scott, jinak ale vše šlape jak hodinky a zkušený veterán William Dieterle (Turning Point, The Accused) má příběh pod kontrolou. Skutečný problém filmu přichází až s Arthurovou vdovou Victorií (Viveca Lindfors) - film se z jednoduché funkčnosti roztříští do melodramatického trojúhelníku a ztrácí tempo. Scénář se horší každou minutou a v závěru (jak je pro noiry relativně typické) klesne až na absolutní (pozitivní) dno.

Lizabeth Scott se mi nelíbí, chemie mezi ní a Hestonem nefunguje a její postava je plochá jak dnešní mladé herečky. Hestonova postava je na tom o něco lépe, během filmu prochází i jakýmsi vývojem, ale zase si z pronásledování psychopatem moc nedělá a celá situace se netváří bezvýchodně, jak by zápletce a názvu předlohy (No Escape) slušelo. Přílišná komplikovanost ve spojení s nedotažeností shazuje celý film někam k průměru. Řeší se moc věcí najednou, ale místo toho, aby se na hlavního hrdinu sypaly problémy ze všech stran, se neděje nic. Obrovské zásluhy má pak především kameraman Victor Milner, díky kterému je první polovina nasáklá noční atmosférou, a který vytváří napětí i v retardovanějších částech té druhé. Především díky němu je Dark city stále ještě dobrý film.


Režie: William Dieterle
Produkce: Hal B. Wallis
Scénář: Larry Marcus
Kamera: Victor Milner
Hudba: Franz Waxman
Střih: Warren Low
Hrají: Charlton Heston, Lizabeth Scott, Viveca Lindfors, Jack Webb

Distribuce: Paramount Pictures
Premiéra: 17.října 1950

Odkazy:
CSFD
IMDB

4 komentáře:

  1. "její postava je plochá jak dnešní mladé herečky" :))) jo, taky mám tenhle problém s dnešními mladými herečkami, teda až na jednu výjimku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. A existuje vůbec někdo, komu se Lizabeth Scott líbí? Já ji teda taky nemusím.

    OdpovědětVymazat
  3. tak tak, Bebco. kdyby Scarlett nebylo, filmovy svet by byl mnohem plossim mistem... :)

    OdpovědětVymazat