Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

22. května 2011

Velká noc (1951)

The Big Night
USA, 1951, 73 min.

Sedmnácté narozeniny jsou pro George La Maina (John Drew Barrymore) hotovou noční můrou. Plachého zamindrákovaného chlapce nejprve ponižují jeho vrstevníci a poté je sám nucen přihlížet ponížení svého ovdovělého otce Andyho (Preston Foster), který se k synovu velkému podivu  ve svém vlastním hostinci nechá dobrovolně zbít zdejším robustním sportovním zpravodajem symbolického jména Al Judge (Howard St. John) (viz video). Zdrcený George však již nehodlá nad šikanou ostatních přivírat oči a rozhodne se jednat - ukradne otcův revolver a oděn v jeho oblečení vydává se do nočního města, aby otce pomstil.


Snímek režiséra Josepha Loseyho, který všechny tři své nejznámější noiry (M, Lupič a Velká noc) vyprodukoval v jednom roce, se odehrává, jak jeho název napovídá, během jednoho dne, respektive noci, která je pro hlavního hrdinu jakousi symbolickou cestou k dospělosti. Zakřiknutý chlapec, kterého celý život trápila absence zemřelé matky, se nyní rozhodne vzít svůj (a otcův) osud plně do svých rukou. V mladické nerozvážnosti však napáchá více škody, než užitku. Celý večer pronásleduje Ala Judge - ze sportovní arény do baru, kde je doprovázen přiopilým novinářem Lloydem Cooperem (Philip Bourneuf) a jeho dvěma krásnými přítelkyněmi, až k Alovi domů, kde je konfrontován s prvním šokujícím zjištěním - právě se chystá zastřelit bratra otcovy dlouholeté přítelkyně Frances, která nedávno zmizela, a o níž se nyní dozvídá, že kvůli jeho otci spáchala sebevraždu. 


George však v následující rvačce Ala postřelí a ze strachu utíká pryč. Nad ránem končí v náručí otce, pro kterého si jako pro hlavního podezřelého přichází policie. Když se chlapec strážcům zákona (marně) pokouší přiznat ze svého činu, vyjeví mu otec pravdu o tom, proč se Frances zabila. Již tak zdeptaný chlapec zjišťuje, že jeho matka, kterou měl celá léta za mrtvou, stále žije. Otce krátce po Georgově narození pouze opustila s jiným mužem a on kvůli stále platnému manželství s ní musel odmítnout nabídku k sňatku své současné přítelkyně, která se následně nervově zhroutila. 

Tak tedy končí Georgova "velká noc". Ano, celá zápletka filmu je přesně tak umělá a neuvěřitelná, jak působí na těchto řádcích. Na prostoru sedmdesáti minut dojde k tolika zvratům (a navíc v drtivé většině až v samém závěru), že je celý film prostě a jednoduše neunese. Je škoda, že přes vcelku slibný rozjezd začíná hned po pár minutách být šumění papíru natolik nesnesitelné, že divák o svého hrdinu brzy ztrácí zájem. Jednání chlapce, který se dosud bál byť jen podívat do očí nějaké dívce a nyní se jde mstít muži, jenž zbil jeho otce, aniž by nějak hlouběji pátral po tom proč, se zdá neuvěřitelné. Stejně tak fakt, že dívky, které se mu dosud spíše vysmívaly, mu nyní skoro lehají k nohám. Z trojice Loseyho noirů z roku 1951 je tedy Velká noc, která vznikala jako poslední, rozhodně nejslabší.



Režie: Joseph Losey
Produkce: Philip A. Waxman (Philip A. Waxman Productions Inc.)
Scénář: Joseph Losey a Stanley Ellin podle románu Dreadful Summit Stanleyho Ellina
Kamera: Hal Mohr
Hudba: Lyn Murray
Střih: Edward Mann
Hrají: John Drew Barrymore, Preston Foster, Joan Lorring, Dorothy Comingore a další

Distribuce: United Artists
Premiéra: 13. listopadu 1951

Odkazy:
CSFD
IMDb
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat