Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

14. října 2011

Second Chance (1953)

Second Chance
USA, 1953, 79 min.

Second Chance vznikl jako odpověď Howarda Hughese na tehdejší krátkou vlnu 3D snímků z počátku padesátých let, které měly nalákat diváky od televizí zpět do kin. Nebýt skutečnosti, že se jednalo o první stereoskopický snímek studia RKO a faktu, že v něm hrál Robert Mitchum, pravděpodobně by upadl v totální zapomnění. A právem.

Dobové ohlasy na snímek režírovaný Rudolphem Maté totiž byly pozitivní jen co se 3D techniky týkalo. Pokud se na Second Chance (který dnes ve 3D již samozřejmě neseženete) podíváte, sami uznáte, že na něm není co obdivovat. Jeho zápletka je totiž dost banální stejně jako se nejasné a nevěrohodné zdají motivace všech ústředních postav.


Ve zkratce jde o to, že Američanka Clare Sinclair (Linda Darnell) se v nejmenované zemi v Latinské Americe (ve které snadno rozpoznáte Mexiko, kde se natáčelo) pokouší utéct před svým bývalým milencem, gangsterem Vicem Spilatem, přitom se zamiluje do amerického boxera Russe Lambera (Robert Mitchum) a on samozřejmě do ní, nicméně v cestě jim stojí Vicův psychopatický posluhovač Cappy Gordon (Jack Palance), který je Clare posedlý a nejradši by si ji nechal celou pro sebe. 


Prekérní situace, ve které se zamilovaná hrdinka, nucená vzdát se své lásky, ocitá, kulminuje v závěrečné sekvenci na lanovce, jediné cestě do izolované vesnice v horách, kde se naši hrdinové během jedné noci intimně sblížili (která by odolala Mitchumovi, že). Sledovat souboje romantického Mitchuma a vyšinutého Palance v kabině, která se každou chvíli díky prasknutému lanu zřítí, muselo být v třiapadesátém na plátně v Americe nepochybně jiné kafe, než dnes ve 2D na displeji počítače. Nutno ovšem podotknout, že ona rivalita mezi těmito výtečnými herci funguje prvotřídně i dnes. Rozhodně více než chemie mezi ústředním romantickým párem (Darnell, v té době bojující se zanedbatelnou nadváhou, byla vedle Mitchuma prostě málo křehká).

I přesto, že na lepší noir narazíte bez dlouhého hledání, vám Second Chance doporučím. Už jenom proto, že u oné závěrečné sekvence, kdy Mitchum všechny hrdinsky zachraňuje, se minimálně pobavíte. A nalákat vás můžu třeba i sekvencí jeho souboje v ringu na přiložené ukázce.


Režie: Rudolph Maté
Produkce: Sam Wiesenthal, Howard Hughes (RKO)
Scénář: Oscar Millard a Sydney Boehm
Kamera: William E. Snyder
Hudba: Roy Webb
Střih: Robert Ford
Hrají: Robert Mitchum, Linda Darnell, Jack Palance, Dan Seymour a další

Distribuce: RKO
Premiéra: 18. července 1953

Odkazy
CSFD
IMDb
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat