Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

18. října 2011

Čistá čtvrť (2011)

Cleantown
ČR, 2011, 7 min.

Že by v Česku mohl vzniknout povedený celovečerní (a tentokrát vážně míněný) retro-noir a že by jej ideálně mohl režírovat Radim Špaček, dokazuje jeho krátká noirová hříčka o tom, že kvůli třídění odpadu vážně nemusíte projít půlku čtvrti, která vznikla v rámci projektu SamoSebou.cz, o němž jsme se již párkrát zmiňovali (zde a zde). Páni producenti, uvažujte o tom.


Ale zpět k filmu. Cleantown nebo-li Čistá čtvrť na prostoru několika minut sehrává typickou noirovou zápletku - samotářský cynický detektiv (Tomáš Měcháček), jehož předobraz v Philu Marlowovi nemusíme luštit dlouho, je konfrontován s atraktivní blondýnou (Barbora Milotová), která má pro něj případ - dokázat, že její sestra (dvojče), která čelí obvinění z vraždy mocného továrníka Jonese, je nevinná. 

"Obvykle nebejvám sentimentální, ale když se objevila ve dveřích, něco se ve mně pohnulo," uvádí nás trefně znějící voiceover hlavního hrdiny do příběhu. Čas na nějaký ten románek mezi detektivem a jeho zákaznicí na prostoru pár minut filmu samozřejmě není, nicméně z Měcháčkova výrazu je jeho zaujetí noblesní dámou zřejmé. Stejně tak povytažení sukně nad kolena ze strany Milotové mluví za vše - pro očištění jména své sestry je jako správná femme fatale ochotná udělat vše.


Jestli něco dodává Čísté čtvrti nadsazenost, pak je to bezpochyby užitý dabing. Běžně ho rádi nemáme, ale tady funguje skvěle. Nápad, aby zkušení dabéři Zdeněk Hruška a Stanislava Jachnická propůjčili hlasy ústřední dvojici, filmu dodal punc archaičnosti, bez níž by retro zkrátka nebylo retrem. Úvodní vražda a následný soudní proces prostřednictvím novinových titulků, benátské rolety vrhající stín na popíjejícího a pokuřujícího detektiva či jeho stylový zapalovač ve tvaru pistole jsou detaily, které se cení. Stejně jako závěrečná chandlerovská pointa.

Film je ke zhlédnutí zde.

Režie: Radim Špaček
Produkce: Vratislav Šlajer
Scénář: Štefan Titka
Kamera: Martin Štrba
Architekt: Nora Sopková
Hudba: Petr Šoupa
Střih: Zdeněk Marek
Hrají: Tomáš Měcháček (dabing: Zdeněk Hruška) a Barbora Milotová (dabing: Stanislava Jachnická), Tomáš Fryč, Bianka Brenišínová, Jana-Prášková-Pavlová

Premiéra: 17. 10. 2011

Odkazy
CSFD

2 komentáře:

  1. "Jestli něco dodává Čínské čtvrti nadsazenost, pak je to bezpochyby užitý dabing."

    Dobrý překlep. Včera dávali Chinatown na ČT, kde Nicholsona daboval F. Němec a to nebylo dobré...

    OdpovědětVymazat
  2. Tady vidíte, jak intertext v případě názvu filmu skutečně zafungoval :-) Díky za upozornění, překlep upraven.

    OdpovědětVymazat