Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

24. prosince 2009

Blonde Ice (1948)

Blonde Ice
USA 1948, 73 min.


Za tímhle krásně pulpovým názvem se skrývá laciný béčkový noir, považovaný dlouho za ztracený. Noirovým fandům by radost udělat měl.

Jak už z názvu vyplývá, ve filmu nejde o nic jiného než o hlavní hrdinku, která je tak bozohledná, vypočítavá a smrtící mrcha, že ji nemůžete nemilovat. Neváhá odskočit si z vlastní svatby a tulit se na balkoně k bývalému milenci a slibovat mu, že na něj bude na líbánkách myslet, stejně tak už na zmíněných líbánkách manžela zavraždit! A tím její triky zdaleka nekončí. Děvče se totiž nezastaví a míří stále nahoru.

Největší legrace spočívá v tom (a těžko říct, jestli je to autorský záměr nebo nezájem tvůrců o detaily), že hrdinka zdaleka není tak rafinovaná, jak si myslí a dělá jednu hloupou botu za druhou (například když už zabiju manžela a chci, aby to vypadalo jako sebevražda, nesetřu z vražedné zbraně otisky úplně všechny). Je taky teoreticky možné, že to byl rafinovaný plán na druhou, kdy se chtěla rovnou zbavit i milence, ale to už bych od tvůrců čekal asi moc.

Obsazení je neznámé, ale herci jsou zkušení rutinéři z mnoha levných snímků a zejména Leslie Brooks v roli hlavní hrdinky svou zavilostí pobaví. Navíc se spekuluje o tom, že za scénářem stojí režisér kultovní Objižďky Edgar G. Ulmer. Na lehký nadprůměr snímek taky vytahuje pěkná kamera George Robinsona, který se podílel hlavně na hororech (z těch známějších jsou to Frankenstein Meets the Wolf Man, House of Frankenstein či House of Dracula z produkce Universalu).

Blond Ice není žádný noirový stejk, ale slušný hambáč, co hladového zasytí. Navíc hrdinka si nezadá s proslulou chladnokrevnou vražednicí a manipulátorkou z Verhoevenova slavného neo-noirového opusu se stejnými iniciálami. Jen IQ má asi podstatně nižší. :)

Režie: Jack Bernhard
Produkce: Robert E. Callahan, Martin Mooney
Scénář: Kenneth Gamet podle románu Whitmana Chamberse „Once Too Often“
Kamera: George Robinson
Střih: W.L. Bagier, Jason H. Bernie
Hudba: Irving Gertz
Hrají: Leslie Brooks, Robert Paige, Russ Vincent a další

Distribuce: Film Classics
Premiéra: 24. července 1948

Odkazy:

6 komentářů:

  1. tomu se rika nasazeni... taky jsem si rikala, ze prez svatky uz konecne neco udelam a misto toho jsem si koupila listky na ten modry popcornak :o/

    OdpovědětVymazat
  2. výmluvy, výmluvy... já jdu na modrej popkorňák znovu v sobotu v Olomouci. snad se už konečně chytnu.

    OdpovědětVymazat
  3. jsem full of shit jako obvykle, snad te to neprekvapuje :o)

    OdpovědětVymazat
  4. :) já to znám. :) no, teď jsem si naházel pár naprosto neznámejch, ale slibnejch noirů na stahování a snad jdu konečně spát. ať z těch svátků kromě jídla taky něco mám...

    OdpovědětVymazat