Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

25. prosince 2009

Give 'em Hell, Malone (2009)

Give 'em Hell, Malone
2009, USA, 96 min.

Malone je drsňák formátu staré školy. Nosí zásadně oblek a klobouk (který nezapomene ani uprostřed líté přestřelky), projíždí se půl století starým bourákem a přítelkyní nejbližší je mu jeho bouchačka. Maloneho nejnovější job spočívá ve zmocnění se kufříku se záhadným obsahem, což spustí masakr, kdy náš hrdina vystřílí barák plný drsných chlápků s kvéry. A to je teprve začátek. Čeká nás obligátní femme fatale (tmavovlasá), nepěkně rafinovaná asijská vražednice (silně připomínající postavu šílené Gogo Yubari z Tarantinova Kill Billa), maniakální popálený pyroman atd.

Vlastně ani nevím, co jsem čekal. Plakát je noirově cool (nebo spíš comicsově ve stylu Sin City – které mám rád), trailer vypadal na další stylizovanou akční jízdu plnou pomrkávání na noirové klasiky. Bohužel, zhruba po půl hodině došlo k přesycení a film mě až na pár výjimečných chvil přestal úplně zajímat.

Nejzajímavější mi na celém snímku přijde podivná stylizace, kdy hrdina, jeho auto a některé interiéry zjevně patří do čtyřicátých, padesátých let, zatímco vše ostatní je moderní (někteří lidé jsou současně oblečeni, ostatní auta na ulicích a budovy jsou taky současné). Těžko říct, jestli je to z nouze ctnost (protože za patnáct milionů dolarů toho opravdu mnoho nepořídíte), nebo umělecký záměr. Neříkám, že to funguje a má smysl, ale film je tím aspoň „jiný“.

Mezi klady bych rozhodně ještě zařadil výkon Thomase Janea, který si suché hlášky cedící drsňáky zjevně poctivě nakoukal a nějaký lepší noirový počin bych mu rozhodně přál. Ani Elsa Pataky není rozhodně špatná, přitažlivost a určité tajemno jí nechybí.

Úvodní rozjezd končící zručným odkazem na proslulou zrcadlovou scénu z Wellesovy Dámy ze Šanghaje (i když takový Johnny To ve svém bijáku Mad Detective si s ní poradil ještě lépe) dává naději v solidní noirové hody, bohužel pak jde už křivka zajímavosti a zábavnosti dolů, padouchové nechutně comicsově přehrávají (obzvlášť Doug Hutchinson jako Matchstick by potřeboval zkrotit, dívat se na jeho etudy dost bolí), zápletka není zrovna zajímavá a snímek se vleče vstříc stylovému, ale přepálenému konci.

Rozhodnutí producentů uvést Give 'em Hell, Malone nakonec pouze na DVD a blu-rayi tak navzdory slibnému traileru nepřekvapí a lze s ním jen souhlasit. Na druhou stranu ten, kdo si protrpěl Millerova tragického Spirita, může být v klidu. Malone je rozhodně lepší. Záleží jen na vás, jestli to stačí.

Režie: Russel Mulcahy
Scénář: Mark Hosack
Kamera: Jonathan Hall
Střih: Robert A. Ferretti
Hudba: David C. Williams
Hrají: Thomas Jane, Ving Rhames, Doug Hutchinson, Elsa Pataky a další

Distribuce: Momentum Pictures (UK), Entertainment One (Kanada)
Premiéra: 25. července 2009 (San Diego Comicon), na DVD a blu-rayi 26. ledna 2010

Odkazy:
IMDB
ČSFD

1 komentář:

  1. Podle mého názoru by filmu opravdu velmi prospělo, kdyby se jeho drtivá většina neodehrávala během slunečného dne. Nejde vykouzlit správnou noirovou atmosféru, když po blankytném nebi líně poletují bílé obláčky. Kdyby si to tvůrci uvědomili, a taky odstranili zbytečné a hloupé scény s Maloneho matkou, film by se stal poměrně zdařilým dílem.
    Na druhou stranu Thomas Jane v hlavní roli exceluje, velmi rád bych ho viděl jako Mika Hammera v nějaké nové adaptaci Spillaneho příběhů.

    OdpovědětVymazat