Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

23. listopadu 2010

Tip na noirový vánoční dárek: stolní hra Cluedo



" Pro účast na téhle párty by všichni zabíjeli."

Žádnému fanouškovi filmu noir či klasické detektivky by doma neměla chybět kultovní stolní hra Cluedo. Obzvlášť, pokud je hravý a soutěživý typ. U této originální společenské hry, se kterou se v Americe bavili už v roce 1948 (tedy v době největšího noirového rozkvětu!), se pobavíte a navíc si skvěle osvěžíte mozkové buňky. Abyste si ji mohli zahrát, musí vám být alespoň 9 let a musíte mít minimálně dva kamarády. Když na to přijde, dá se jednou hrou zabít i celá hodina (zvlášť při těch dlouhých zimních večerech).

A o co že ve hře jde? Během večírku v honosné vile se stala vražda a vaším úkolem je zjistit, kdo z šesti přítomných hostů je vrahem, v kterém pokoji se vražda odehrála a jakým vražedným nástrojem byla spáchána. Samozřejmě nikdo nevylučuje, že vrahem můžete být i vy samotní. 


Byť se pravidla hry zpočátku zdají složitá, pochopit se dají snadno a jakmile se do hry dostanete, už vás jen tak nepustí. Dobré je to, že boj o vítězství vůbec nezávisí na náhodě, ale naopak musíte prokázat deduktivní schopnosti a zároveň se tak trochu vcítit do Humphreyho Bogarta, když pátral po vrahovi v Hlubokém spánku :-)

Vzdáleně se hra podobá kvartetu - i tady se ptáte ostatních spoluhráčů na karty, které by mohli mít v ruce. Nicméně zde je to trochu ztíženo, protože se nemůžete na konkrétní věc ptát konkrétní osoby a tak ne vždy máte zaručené výsledky. Ale o to je hra zábavnější.


Na našem privátě jsme díky ní zabili už dva večery a přiznávám, že zatím ani jednou se nikomu z nás nepodařilo přesně uhodnout všechny tři otázky. Což dokazuje skutečnost, že Cluedo rozhodně jen tak neomrzí a nudit se u něj vážně nebudete.

PS: Cluedo pořídíte cca od 500 - 700 korun. Když máte štěstí na akci v Glóbusu, tak za 400,- ;-)

1 komentář: