Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

13. dubna 2011

Žena za výlohou (1945)

Woman in the Window
USA, 1945, 96 min.

Langova Žena za výlohou (Woman in the Window, 1945) byla jedním z prvních noirů, který jsem viděla a jenž mě přivedl k hlubšímu zájmu nejen o filmy noir obecně, ale o tvorbu Fritze Langa jako takovou. Teď, když u nás konečně vyšla na DVD (téměř rok poté, co Levné knihy její vydání oznámily), jsem si ji po letech velice ráda připomněla.

V okruhu zdejších noirových nadšenců se už zřejmě nenajde nikdo, kdo by ji neviděl, takže při zmínce o finální pointě asi nebudu příliš spoilerovat. Překvapivý konec, který odhaluje, že všechny trable stárnoucího profesora Wanleyho (Edward G. Robinson) byly pouhým výplodem jeho fantazie během snění, patrně naštval a otrávil spoustu lidí, ale tak to zkrátka v Hollywoodu chodilo. Navíc dnes už víme, že podobně zakončených noirů je hned několik, například Mannův snímek Strange Impersonation. Kromě toho - v kontextu psychoanalýzy, kterou je Žena za výlohou viditelně inspirována, je takové rozuzlení naprosto přijatelné. Příznivci Freuda proto nad Langovým noirem musí zaplesat, jiní se všem těm s psychoanalýzou spjatých motivů mohou od plic vysmát a ostatní si říct, jak šikovně je tvůrci využili.


Z dvojice Žena za výlohou - Scarlet Street, tedy Langových noirů příbuzných jak tematicky, tak hereckým obsazením (Robinson, Bennett, Dureya), budu mít sice vždy radši druhý jmenovaný, ale i přesto mě Žena nikdy nepřestane bavit. Flirtování božské Joan Bennett coby "prodejné" modelky Alice Reed s uťáplým profesorem v podání E. G. Robinsona má svoje kouzlo a v rámci příběhu skvěle funguje. Akorát o tom, zda je Alice Reed femme fatale, jak se ostatně dočtete na přebalu DVD z LK, bych polemizovala. Její postava FF zpočátku charakterově odpovídá zcela přesně - krásná, tajemná, atraktivní, nezávislá, sebevědomá žena, která ví, co chce a hlavně jak toho dosáhnout. Díky ní se do té doby nevinný a slušný muž dostane do značně prekérní situace - zabije kvůli ní druhého muže a co koho zajímá, že v sebeobraně.


V tomto bodě ovšem (a to se mi na Ženě za výlohou tolik líbí) dochází k zásadními obratu - od momentu vraždy totiž přebírá iniciativu Wanley. Muž, který ještě před pár hodinami byl vzorným otcem od rodiny, nyní zkušeně plánuje, jak se zbavit těla a všech důkazů. Genialita snímku spočívá v tom, že nám nevyvrací, že tohle všechno měla Alice přesně naplánováno, ale ani nám to nepodsouvá, takže je jen na nás, jak si danou situaci interpretujeme. Později se Alice sice proradně pokouší spolčit s vyděračem (Dan Dureya), což můžeme chápat i jako projev její slabosti, ale rovněž se zdá, že o Wanleyho má opravdu starost (viz její finální telefonát). Jestli výše zmíněná nejasnost její postavy byla záměrem tvůrců (potažmo autora románové předlohy J.H. Wallise) nebo naopak scenáristická nedotaženost, je jedno. Dvojlomnost a nevyzpytatelnost charakterů je totiž jedním z těch prvků, které na noirech oceňujeme.


Nevydařený pokus o dokonalý zločin, který Langův snímek tematizuje, není sice nijak inovativním námětem, ale zajímavě uchyceným rozhodně. Co na tom, že Wanley žárlivého milence Alice zavraždí pouhým několikerým píchnutím nůžek do jeho zad (aniž by ukápla jediná kapička krve) a že zřetelně robustnějšího muže bez problému odnese do auta. Stejně tak je dost nahodilá skutečnost, že okresní prokurátor Frank Lalor (Raymond Massey), který vraždu vyšetřuje, je Wanleyho blízkým přítelem. Ovšem tento fakt nás opět staví před zajímavou situaci. Nad tím, zda Lalor před Wanleym otevřeně mluví o všech detailech vyšetřování a bere jej s sebou na místo činu proto, že od začátku moc dobře ví, že Wanley je vrah, nebo to dělá jen pro potěšení vlastního ega, se rovněž můžeme pouze dohadovat.

Jak plyne z výše uvedeného, Žena za výlohou není tak hloupá a přímočará, jak se může na první pohled zdát. Pokud jste ji tedy po prvním zhlédnutí odsoudili jako průměrnou, dejte jí ještě šanci. Kvalita obrazu vydaného DVD sice není nijak závratná a oslňující, ale co byste za 69 korun chtěli.



Režie: Fritz Lang
Produkce: Nunnally Johnson (Christie Corporation)   
Scénář: Nunnally Johnson podle románu Once Off Guard J.H. Wallise
Kamera: Milton R. Krasner
Hudba: Arthur Lange
Výprava: Duncan Cramer
Střih: Gene Fowler Jr., Marjorie Fowler, Thomas Pratt
V hlavních rolích: Edward G. Robinson, Joan Bennett, Raymond Massey, Edmund Breon, Dan Duryea a další

Distribuce: RKO Radio Pictures
Premiéra: 26. ledna 1945
V ČR na DVD: od 1. dubna 2011 (Levné knihy)

Odkazy:
CSFD
IMDb
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat