Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

17. února 2012

Novinky z Noirlandu

Několik kusých zpráv, které by noirovým fanouškům neměly uniknout:

1) Knih o noiru přibývá téměř exponenciální řadou. V srpnu vyšla publikace Sary Imogen Smith In a Lonely Place, v níž se autorka zabývá noirem mimo (velko)městské prostředí. V září následovala studie Williama Parka, která si ve svém titulu pokládá klíčovou otázku: What is Film Noir? V lednu se na pulty knihkupectví dostala kniha o nečekaných průnicích noiru a screwball comedy. Osobně se velmi těším na biografii noirové královny Barbary Stanwyck, jejímž autorem je Dan Callahan. V následujících dnech a týdnech se pak můžeme těšit na další z publikací Alaina Silvera a Jamese Ursiniho, tentokrát zaměřenou na noirové režiséry, nebo na studii o filmu noir jako žánru (autor: William Luhr). 


2) Z online čtení doporučujeme například nové číslo Bright Lights Film Journal nebo blogerské příspěvky Petera Bogdanoviche, který nedávno psal například o Double Life nebo Hlubokém spánku.

3) Do amerických kin se chystá třetí režijní počin Jill Sprecher nazvaný Thin Ice, který byl v několika recenzích označen za mrazivý noir připomínající například Fargo nebo Jednoduchý plán. Na projekci se chystáme příští týden a o své dojmy se s vámi rádi podělíme.

1 komentář:

  1. Návštěvu kina jsme přehodnotili po zjištění, že do distribuce jde Thin Ice ve verzi, která byla bez vědomí režisérky přestříhána a zkrácena o 20 minut. Více např. na Wikipedii zde: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Convincer_%28film%29 Naději do budoucna dává chystaná Blu-ray edice, kde by měly být přítomny sestřihy dva - jak ten distribuční, tak ten režisérčin, uvedený na loňském Sundance pod názvem The Convincer.

    OdpovědětVymazat