Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

22. dubna 2012

Zabíjení (1956)

The Killing
USA, 1956, 85 min.

Zabíjení je známější z dvojice noirů, které Stanley Kubrick natočil v začátcích své filmové kariéry. Snímek, který zásadně ovlivnil například Tarantinovy Gaunery (Reservoir Dogs, 1992), proslul zejména díky experimentování s linearitou vyprávění, kdy se opakovaně vracíme v čase a z různých perspektiv přihlížíme troufalé loupeži dvou milionů dolarů během koňských dostihů.


Extradiegetický vypravěč nám v úvodu představuje všechny členy zlodějského týmu - kriminálníka Johnnyho (Sterling Hayden), který se po pěti letech vrátil z Alcatrazu s plánem na poslední velkou loupež, účetního Marvina (Jay C. Flippen), jehož k Johnnymu pojí homoerotické pouto, zkorumpovaného policistu Randyho (Ted de Corsia), barmana Mikea (Joe Sawyer), jenž se stará o nemocnou ženu, a slabošského pokladníka George (Elisha Cook, Jr.), kterého zcela ovládá jeho chamtivá manželka Sherry (Marie Windsor). Autoritativní "boží hlas" nás postupně provází všemi střípky děje a díky časovým údajům (co na tom, že místy diskrepantním) nám pomáhá složit Kubrickovu pečlivě promyšlenou skládačku. 

Scénář k Zabíjení, jež vzniklo podle románu Clean Break Lionela Whitea, si Kubrick napsal sám, přičemž jako autor dialogů na něm spolupracoval romanopisec Jim Thompson (připomeňme několik filmových verzí jeho románu The Killer Inside Me či adaptaci jeho románu A Hell of a Woman, kterou pod názvem Série Noire /1979/ natočil Alain Corneau). Thompson, který s Kubrickem posléze spolupracoval na Stezkách slávy (Paths of Glory, 1957), dodal promluvám postav patřičný "hard-boiled" nádech.

"Johnny, you've got to run!" - "Yeah, what's the difference?"

Johhny chycený v pasti: stín na jeho tváři předznamenává jeho blížící se zatčení
Důvodů, proč obdivovat Zabíjení, je spousta, počínaje hereckým ansámblem v čele s robustním Sterlingem Haydenem, který Kubrickův caper spojoval s dalším mezníkem tohoto subžánru, Hustonovou Asfaltovou džunglí (The Asphalt Jungle, 1950), a jemuž znamenitě přizvukovali nepřehlédnutelný "noirový král vedlejších rolí" Elisha Cook, Jr. či v epizodních rolích "spojek" Timothy Carey (ostřelovač) a Kola Kwariani (wrestler).

Zabíjení bylo mimochodem prvním Kubrickovým filmem, na kterém nepracoval jako kameraman. Hollywoodský veterán Lucien Ballard (LauraBerlin Express ad.) snímku propůjčil podmanivý vizuál kombinující semidokumentárně snímané exteriéry s expresivně nasvícenými interiéry, který dá okamžitě vzpomenout na práci Johna Altona (zejména) v noirech Anthonyho Manna.



Režie: Stanley Kubrick
Produkce: James B. Harris (Harris-Kubrick Production)
Scénář: Stanley Kubrick podle románu Clean Break Lionela Whitea; dialogy Jim Thompson
Kamera: Lucien Ballard
Hudba: Gerald Fried
Střih: Betty Steinberg
Hrají: Sterling Hayden, Coleen Gray, Vince Edwards, Elisha Cook Jr., Marie Windsor ad.

Distribuce: United Artists
Premiéra: 20. května 1956

Odkazy
CSFD
IMDb
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat