Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

8. dubna 2010

Richard Dyer v Praze

V úterý 13. dubna navštíví Prahu profesor filmových studií na King's College v Londýně Richard Dyer (1954). Od 18:00 do 20:00 povede v Domě světla v Karlíně přednášku o homosexualitě ve filmu noir. Pokud máte možnost, určitě si jej přijďte poslechnout. Dyer se dlouhodobě zabývá "queer noirem" a tématem homosexuality ve filmu obecně; koncem 70. let napsal studii Homosexuality in Film Noir (dostupná zde), v rámci sborníku Women in Film Noir (1978) editovaném E. Ann Kaplanovou pak vyšly jeho studie „Resistance through Charisma: Rita Hayworth and Gilda“ a „Postscript: Queers and Women in Film Noir“.

Dyerova přednáška bude doprovozena ukázkami s filmů Gilda, Laura, In a Lonely Place, The Big Combo, Farewell My Lovely a The Killing of Sister George.


Richard Dyer: QUEER NOIR

Datum a čas: 13. 4. 2010, 18:00 - 20:00

Místo: Dům světla, Malého 3-282, Praha 8 Karlín

1 komentář:

  1. Pro zájemce: Richard Dyer ve čtvrtek vystoupí i v Olomouci - tentokrát s přednáškou o vizuální kultuře a bělošství, v níž bude vycházet ze své slavné knihy White. Přednáška se uskuteční v rámci přehlídky AFO. Více tady: http://afo.cz/index.php?seo_url=program&filtr=dny#15.04

    OdpovědětVymazat