Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

23. května 2010

The Web (1947)

The Web
USA, 1947, 86 min.

Mezi zapálenými noirovými fanoušky platí The Web za jeden z nejméně doceněných filmů cyklu - stačí se podívat na záznam na Allmovie nebo topku Joea Macklea, kterou jsme zveřejnili před dvěma měsíci. V podstatě se není čemu divit. Gordonův snímek (jeden ze dvou noirů, které natočil) je nejen exemplárním příkladem noiru natočeného ve zlatém období (1946-1950), ale i filmem, ve kterém všechno funguje téměř na jedničku. 

The Web v hojné míře využívá noirových konvencí, které jej umožňují spolehlivě identifikovat jako pevnou součást noirového kánonu. Zaprvé to jsou stylistické postupy - několik nočních scén s kontrastním svícením, výrazné rakurzy (podhledy v závěrečných sekvencích), asymetrické obrazové kompozice či nečekané střihové postupy (například padouch se chystá spáchat vraždu, zbraní už míří na svou oběť, ale objektiv kamery je najednou zakryt jeho zády; střih na nákladní auto, které na ulici vysypává uhlí; hluk, který je přitom produkován, nahrazuje výstřel z pistole, který nám byl "odepřen"). 


Co se týče narativních postupů a uplatněných postav, nabízí se srovnání s bogartovskými noiry, především s Hlubokým spánkem. Na rozdíl od Hawksova snímku je ale narace více neomezená - "těká" mezi protagonistou marloweovského typu (není to přímo soukromé očko, ale typově k němu nemá daleko) a padouchem. V závěru jsou nám ale naopak některé informace zatajeny - za účelem vyvolání momentu překvapení spojeného s usvědčením vraha.

A v neposlední řadě film nabízí skutečně noirové herecké obsazení - Edmond O'Brien měl za sebou již roli v Zabijácích a před sebou dalších dvanáct (!) noirů, mezi nimi například 24 hodin do smrti; Vincent Price zrovna začínal být spojován s charismatickými záporáky a role podvratného Colbyho mu tedy skvěle sedla; naopak William Bendix se dokázal nakrátko vymanit z rolí psychotických maniaků a ztvárnil  columbovského policejního detektiva; siodmakovská herečka Ella Raines pak svou rolí upomíná na Lauren Bacall ve zmiňovaném Hawksově majstrštyku. 


The Web není zcela bez chyb - zamrzí předvídatelný závěr (viz připomínka na Allmovie) a ne zcela využitá E. Raines (viz vitekpe na CSFD). Jeho klady - tedy zručná režie, stylisticky zajímavé momenty, trefné dialogy - ale hravě tyto nedostatky převáží.

Režie: Michael Gordon
Produkce: Jerry Besler (Universal)
Scénář: William Bowers, Bertram Millhauser; podle námětu Harryho Kurnitze
Kamera: Irving Glassberg
Hudba: Hans J. Salter
Střih: Russell F. Schoengarth
Výprava: Bernard Herzbrun, James W. Sullivan
Hrají: Edmond O'Brien, Ella Raines, Vincent Price, William Bendix, Maria Palmer a další

Distribuce: Universal
Premiéra: 25. května 1947

Odkazy

4 komentáře: