Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

28. října 2009

Cause For Alarm! (1951)

Cause For Alarm!
USA 1951, 74 min.
Žena v domácnosti (Loretta Young) je týraná svým nemocným mužem, o kterého se stará. Manžel podléhá chorobným představám, že ho jeho choť spolu s lékařem plánují zabít, píše dopis státnímu zástupci a pod polštářem schovává pistoli. V okamžiku, kdy chce manželku zastřelit, sám umírá a zmatená chuděra se vydává na strastiplnou cestu za dopisem, který ráno předala místnímu pošťákovi. Na tenhle den dlouho nezapomene.
Tay Garnett (Pošták zvoní vždycky dvakrát) natočil tento zjevně béčkový komorní noir údajně za pár dní a snadno se tomu věří. Garnett vizuálně nečaruje, ale paranoiu utrápené manželky vystihl dobře. Zatímco první polovina ubíhá zvolna, od klíčového zvratu smrti manžela nabírá film na tempu a napětí. Prostředí klidného slunného předměstí dobře kontrastuje s dramatem hlavní postavy, pro kterou se každý, malým klukem od vedle počínaje, ředitelem pošty konče, stává nepřítelem. Film se měl líbit i samotnému Francoisi Truffautovi, což je myslím spolehlivé doporučení.
Na závěr malý drb z IMDB: producent a scénárista Tom Lewis (jinak manžel hlavní hvězdy filmu) chtěl obsadit do hlavní role Judy Garlandovou. Youngové se to ale nelíbilo, a tak si najala právníka, který nezbednému manželovi vysvětlil, že ji diskriminuje, protože je jeho žena. A tak tu roli nakonec dostala. Typické noirové varování – na ženský bacha! J

Režie: Tay Garnett
Produkce: Tom Lewis
Scénář: Larry Marcus, Mel Dinelli a Tom Lewis
Kamera: Joseph Ruttenberg
Hudba: André Previn
Střih: James E. Newcom
Hrají: Loretta Young, Barry Sullivan, Bruce Bowling a další
Distribuce: MGM
Premiéra: 30. března 1951
Odkazy:

2 komentáře:

  1. Taky se na Cause for Alarm chystáme... asi jako na sto dalších noirů :)

    OdpovědětVymazat
  2. :) žádná bomba, ale ta druhá půlka šlape pěkně.

    OdpovědětVymazat