Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

14. listopadu 2009

The Unsuspected (1947)

The Unsuspected 
1947, USA, 103 min.

Žena, všemi (mylně) považovaná za mrtvou, kterou zastupuje pouze portrét v obývacím pokoji. Stárnoucí muž, autor populárních rozhlasových her, který je shodou okolností také rafinovaným vrahem. Že jsme o Lauře už psali? Tentokrát je však řeč o jiném noiru - The Unsuspected vznikl tři roky po Lauře v režii Michaela Curtize.

The Unsuspected je Laurou pro chudé - filmu chybí cynický humor Walda Lydackera, hard-boiled přístup detektiva v podání Dany Andrewse, chytře vystavěné vyprávění nebo Premingerova ladná režie. Přesto se jedná o zajímavý snímek, který své chyby maskuje pozoruhodnou prací s kamerou a svícením. Nejvíce Curtizově noiru škodí některé nepropracované postavy (otravně šťouravý Steve Howard, nevýrazný Oliver) a naprosto nelogické dějové přehmaty - Matilda, která se po vzoru Laury vrací "mezi živé", trpí amnézií a snadno se nechá přesvědčit, že se po krátké známosti provdala za naprostého cizince; během závěrečné honičky je Steve naložen do kufru (a myslím regulérní kufr, ne kufr auta) a odvezen na skládku, kde se jej bagr (nebo nějaký podobný stroj) chystá hodit do hořící hromady odpadků (proč jej vrah jednoduše nezastřelil?).


Jak jsem se už ale zmínil, dojem napravuje skvělá kamera a expresivní svícení. Přítomnost vraha Alexandera Grandisona (Claude Rains) je vždy signalizována mohutným stínem na zdi, jeho odchod z místa činu zase odrazem na stole nebo dokonce gramofonové desce (ty hrají v příběhu důležitou roli, protože si na ně viník nahrává nejen své pořady, ale i soukromé rozhovory obyvatel domu). Originálně je využit neonový nápis hotelu Peekskill, kde nocuje Grandisonův komplic Press. Z rádia slyšíme Grandisonův rozhlasový pořad o skrývajícím se zločinci, o němž nemá nikdo ani tušení (sám Grandison, Press nebo někdo jiný?). Press, ležící v posteli se zapálenou cigaretou, se v jednu chvíli podívá z okna ven, kde z názvu hotelu vidí pouze blikající písmena K I L L.

Právě takové momenty dělají z Curtizova noiru zajímavou podívanou, které rádi leccos odpustíte.

Režie: Michael Curtiz
Produkce: Charles Hoffman (Michael Curtiz Productions)
Scénář: Ranald MacDougall; podle románu Charlotte Armstrong
Kamera: Woody Bredell
Hudba: Franz Waxman
Střih: Frederick Richards
Výprava: Anton Grot
Hrají: Claude Rains, Joan Caulfield, Audrey Totter, Constance Bennett, Hurd Hatfield, Michael North, Fred Clark a další

Distribuce: Warner Bros.
Premiéra: 3. října 1947

Odkazy

4 komentáře: