Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

9. listopadu 2009

Zmizení (2005)

Brick
2005, USA, 105 min.

"Filmy o teenagerech často vycházejí z nevyřčené premisy, že střední škola je něco méně závažného než svět dospělých. Když je ale vaše hlava uzavřená v tomto mikrokosmu, stává se toto období tím nejzávažnějším ve vašem životě."

Scenárista a režisér Rian Johnson si vzal vlastní tezi k srdci a jako svůj celovečerní debut natočil temný noirový příběh zasazený do prostředí (ne)typické americké střední školy (tedy jakési "antiprcičky"). Brendan (Joseph Gordon-Levitt) je inteligentní a samotářský student, jenž se s pomocí jediného kamaráda pustí do pátrání po své bývalé přítelkyni, která je evidentně ve velkém maléru. Brendan postupně proniká do komplikované sítě středoškolského podsvětí, kterému vládne obávaný drogový dealer The Pin (v české verzi Drak; Lukas Haas), obklopený bandou bodyguardů v čele s Tugem (Rambo; Noah Fleiss). V příběhu dále hrají klíčovou roli krásná a zámožná Laura (Nora Zehetner), narkoman Dode (Noah Segan) a zejména jedna cihlička kvalitního heroinu.

Johnson v podstatě vůbec nečerpá z noirové estetiky a ikonografie, inspiraci spíše hledal ve způsobu vyprávění a archetypálních postavách klasického filmu noir: hlavní hrdina je tak středoškolskou verzí hard-boiled detektiva, který sice stojí na straně práva a spravedlnosti (pokud vůbec existují), pro ránu ale nejde daleko. Při svém pátrání je konfrontován s všudypřítomnou zkažeností, kterou zastupují především kulhající drogový dealer The Pin, jeho "gorila" Tug a půvabná Laura, která, jak závěrečná konfrontace s Brendanem ukáže, je ze všech nejhorší (prostě typická femme fatale). Za geniální tah lze považovat zasazení příběhu do školního prostředí - za fasádou spořádané instituce se skrývá naprostá prohnilost a beznaděj, proti nimž jsou zástupci vedení školy (a kdokoliv další včetně Brendana) zcela bezbranní.



Vztahy mezi postavami a jejich motivace k činům jsou mnohdy velmi nejasné, doporučuju proto minimálně dvojí zhlédnutí, případně bloček na poznámky. Johnson totiž stvořil komplikovaný svět připomínající labyrint, v němž není lehké se hned napoprvé zorientovat. Nízkorozpočtový film (rozpočet přibližně půl milionu dolarů) s výborným minimalistickým soundtrackem se dočkal slušného ohlasu na nejrůznějších festivalech a s přehledem si na sebe vydělal. Ve svém druhém režijním pokusu se Johnson od filmu noir odklonil k "podvodnickému filmu" (rozporuplně přijatí Bratři Bloomovi). Vůbec bych se ale nezlobil, kdyby se k filmu noir ještě někdy vrátil..

Režie: Rian Johnson
Produkce: Ram Bergman, Mark G. Mathis (Bergman Lustig Productions)
Scénář: Rian Johnson
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: Nathan Johnson
Výprava: Jodie Lynn Tillen
Hrají: Joseph Gordon-Levitt, Nora Zehetner, Lukas Haas, Noah Fleiss, Matt O'Leary, Noah Segan, Meagan Good, Emilie De Ravin a další

Distribuce (USA): Focus Features
Premiéra: 7. dubna 2005
DVD (ČR): 29. ledna 2007 (Magicbox)

Odkazy

10 komentářů:

  1. Brick je typicky priklad filmu zajimaveho, ale na me trochu moc nudneho. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Poprve jsem se taky trosku nudil, ale napodruhe jsem si Brick skvele uzil. Co se asi stane, az si to pustim potreti? ...mozna konecne pochopim vsechny zvraty :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, dobra motivacni rec, ale nevim, jestli budu mit dost odvahy. :)

    OdpovědětVymazat
  4. brick je dokonaly, ja sbiram odvahu na bloomy :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Nahodou, Bloomovi nejsou spatni...Johnsona proste lidi (Cesi) nechapou :)

    OdpovědětVymazat
  6. stahli se mi behem peti minut, takze jim asi dam sanci dnes :o) A doufam, ze mas pravdu, konec koncu Brick je taky strasne nepochopeny (edo)

    OdpovědětVymazat
  7. jo, ja se priznam, kdyz neco nepochopim. nemam s tim problem. :)

    OdpovědětVymazat
  8. tak hlavne prosim pochop tech 500 days of summer ;o)

    OdpovědětVymazat
  9. Bloomovi jsou fakt hodne podcenovani, je to temer dokonale..

    OdpovědětVymazat