Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

4. srpna 2010

Obnažené město (1948)

The Naked City
USA, 1948, 96 min.

Někdy v polovině 40. let vstoupil film noir do nové fáze: práci ve studiových kulisách nahradilo natáčení v reálných exteriérových lokacích; expresionistická estetika uvolnila cestu dokumentární syrovosti; a cynické soukromé očko marloweovského typu vystřídal obyčejný policejní vyšetřovatel, jakého byste našli v každém městském okrsku. Nová tendence se nejdříve projevila ve snímcích Henryho Hathawaye (Dům na 92. ulici [1945], Volejte Northside 777 [1948]) nebo Anthonyho Manna (T-Men [1947]), do nejdůslednější polohy ji však přivedli až režisér Jules Dassin a producent Mark Hellinger v procedurálním docu-noiru Obnažené město.


Úvodní sekvence explicitně prozrazuje záměr tvůrců. Sledujeme letecký záběr New Yorku, když se z voiceoveru ozve hlas Marka Hellingera, který nejdříve představí sebe a filmový štáb, aby pokračoval slovy: „Toto je příběh několika lidí a současně je to příběh města samého. Nebyl nasnímán ve studiu. Právě naopak. Herci své role odehráli v ulicích, bytech a mrakodrapech přímo v New Yorku.“ Obnažené město klade na hollywoodské poměry mimořádný důraz na autenticitu: představuje rutinu velkoměstského života a obyvatele v jejich přirozeném prostředí. Nic z toho, co nám tvůrci ukáží, se zásadně nevymyká dennímu pořádku: v redakci metropolitního deníku se pracuje na večerní uzávěrce; mladý pár se baví v nočním klubu; a za okny jednoho z newyorských bytů probíhá vražda mladé dívky…


Dokumentaristické kvality snímku jsou dílem nejen scénáře Alberta Maltze a Malvina Walda, kteří se detailně zaměřují na postupy policejního vyšetřování, ale i oscarové kamery Williama Danielse a tlumeného projevu hereckého štábu, v němž absentují velké hollywoodské hvězdy. Dassinův noir inspiroval celou řadu projektů, za zmínku stojí zejména stejnojmenný televizní seriál vysílaný v letech 1958‒1963.

Režie: Jules Dassin
Produkce: Mark Hellinger (Mark Hellinger Productions)
Scénář: Albert Maltz, Malvin Wald
Kamera: William Daniels
Hudba: Miklos Rozsa, Frank Skinner
Výprava: John F. DeCuir
Střih: Paul Weatherwax
Hrají: Barry Fitzgerald, Howard Duff, Dorothy Hart, Don Taylor, Ted de Corsia a další

Distribuce: Universal-International
Premiéra: 4. března 1948

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat