Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

19. srpna 2010

Bright Lights Film Journal č. 69

Nové číslo mnou velmi oblíbeného časopisu Bright Lights Film Journal nabízí několik článků, které by noirovým fanouškům neměly uniknout. V první řadě to je studie Imogen Sary Smith o noirové domesticitě. Autorka se zaměřuje zejména na filmy s ústřední ženskou postavou - např. Caught (1949), Beware, My Lovely (1952), Sudden Fear (1952) nebo Crime of Passion (1957).


Další texty jsou věnovány neprávem podceňovanému snímku Beyond the Forest režiséra Kinga Vidora (viz předchozí příspěvek) a nové edici Noirové Bible. Několik řádků o Premingerově snímku Angel Face (1952) najdete v článku o filmových pianistech/pianistkách. Starší texty věnované filmu noir najdete pěkně pohromadě zde.

8 komentářů:

  1. jo, Encyklopedie je super, i kdyz mi trochu vadi spoilerovani v popisu deje.

    OdpovědětVymazat
  2. Edo, od toho je to encyklopedie :) Podobne jako nas blog.. kdyz si treba uz nepamatujes, o cem ten film presne byl, tak tyhle detaily jsou v tom vynikajici. A jak by to vypadalo, kdyby popsali dej jen do pulky? Me to takto napriklad uplne vyhovuje :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, nechtěli by jste vyměnit banner ? Mám blog převážně o filmech. Prosím o reakci na mrpierc@gmail.com

    web:mrpierc.byl.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Bebacek: no, encyklopedii chci taky pouzit jako tip, abych se na dotycny film podival. pak jsem docela nerad, kdyz ocima preletnu clanek a vim, kdo jak skonci. vzhledem k tomu, ze tam neni zadne jine, treba percentualni hodnoceni, musim to cist vetsinou cele, abych zjistil, jestli mne to zajima. bylo by z toho hlediska mozna lepsi rozdeleni clanku na dej a hodnoceni/rozbor.

    OdpovědětVymazat
  5. nekde jo, vsude zdaleka ne. nekde neni zadny hodnoceni, jen dej. tak mam dojem, zes tu knizku jeste poradne neotevrela! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, jmenuju se Eda a mezi mé zájmy patří rýpat si do Bebáčka :-P
    Kdybychom spolu chodili do školky, určitě bys mě tahal za copánky a bral mi hračky, že? :)

    OdpovědětVymazat
  7. tady je někdo přecitlivělej. já jen říkám, v čem mi ta jinak skvělá knížka nevyhovuje. that´s all. :P

    OdpovědětVymazat