Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

6. února 2010

Escape in the Fog (1945)

Escape in the Fog 
USA, 1945, 63 min.

Eileen (Nina Foch) má děsivou noční můru - prochází se po Golden Gate Bridge, když náhle z kolemjedoucího taxíku vyskočí trojice mužů. Dva z nich se s nožem v ruce vrhnou na toho třetího - sympatického mladíka. Eileen strachem zakřičí a v tu chvíli se ze sna probudí. Křik do jejího bytu přiláká starostlivé sousedy - a jaké je Eileenino překvapení, když jedním z nich je i mladý muž z jejího snu. Přijme od něj pozvání na výlet do města (SF) a brzy pochopí, že Barry (William Wright) pracuje pro vládu na přísně tajných operacích a každý jeho krok je sledován skupinou nebezpečných záškodníků. Události tak pomalu směřují ke scéně, kterou Eileen předpověděla svým snem. 


Při sledování Boetticherových noirů se můžete spolehnout na několik věcí: 
  • že se při jejich krátké stopáži nestihnete nudit
  • že narazíte na několik nepravděpodobných dějových zvratů a logických děr (ale čert je vem, tohle jsou nefalšovaná béčka)
  • že zlosynové budou charismatičtější než hlavní hrdina - v tomto případě jsou záporáci představování špióny s půvabným německým přízvukem (skvělého zlosyna pak můžeme najít i ve filmu The Missing Juror z roku 1944, který by se při troše shovívavosti dal rovněž označit za noir); Boetticherovy snímky se tak plně řídí tezí, že film je pouze tak dobrý jako jeho záporák
  • že budou obsahovat postavy krásných žen v nesnázích
  • že vizuální styl je do jisté míry předznamenán už samotným názvem - titul Behind Locked Doors napovídal klaustrofobické interiéry, The Killer Is Loose naopak otevřené prostory a Escape in the Fog zase obsahuje několik působivých scén v mlžném oparu (z nouze ctnost - pro natočení scény na Golden Gate Bridge tak vlastně žádný most není potřeba), které kontrastují s jinak sterilními interiérovými sekvencemi
Escape in the Fog oproti ostatním režisérovým snímkům ještě přidává osvěžující motiv předtuchy v podobě noční můry - díky tomu Allmovie vtipně vygenerovalo jako podobný film Gilliamových Dvanáct opic. Není pochyb o tom, že snímek spadá do Boetticherova učňovského období, kdy si teprve osvojoval filmovou techniku a cit pro vyprávění (byl to samouk bez jakéhokoliv filmového vzdělání). I přesto/právě proto je velmi zábavné (pro ně samé) a poučné (s ohledem na Boetticherovu pozdější tvorbu) tyto rané filmy sledovat.

Režie: Budd Boetticher (jako Oscar Boetticher Jr.)
Produkce: Wallace MacDonald (Columbia Pictures)
Scénář: Aubrey Wisberg
Kamera: George Meehan
Střih: Jerome Thoms
Výprava: Jerome Pycha Jr.
Hrají: William Wright, Otto Kruger, Nina Foch, Konstantin Shayne, Ernie Adams, Ivan Triesault a další

Distribuce: Columbia Pictures
Premiéra: 5. dubna 1945

Odkazy
IMDB
CSFD
Allmovie

4 komentáře:

  1. tak mě napadá..je tu nějaký Boetticherův nadšený fanoušek, který by pro něj hlasoval v naší anketě?

    OdpovědětVymazat
  2. Ok. Ale kdo tady hlasoval pro "někdo další"? Hm? Kdo nám tu podle vás chybí? Přiznejte se... :)

    OdpovědětVymazat