Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

10. května 2012

No Escape (1953)

No Escape 
USA, 1953, 76 min.

Jestli je dnes něčím Charles Bennett známý, tak spoluprací s Alfredem Hitchcockem, pro nějž napsal  scénáře k filmům 39 stupňů (1935), Secret AgentSabotáž (oba 1936) a Zahraniční dopisovatel (1940). Rovněž byl autorem námětu Její zpovědi (1929) a Muže, který věděl příliš mnoho (1934/1956). Bennettovy zkušenosti s filmem noir zahrnují scénáře k Farrowovu snímku Where Danger Lives (1950) a The Golden Glove (1952) Rudolpha Maté. Jen málokdo si jej bude pamatovat díky režii dvou (pod)průměrných celovečerních filmů z přelomu čtyřicátých a padesátých let, a to přesto, že minimálně ten druhý - No Escape (1953) aka City on a Hunt měl díky atraktivním sanfranciským lokacím, v nichž se odehrával, potenciál zaujmout.


Bennettův snímek zasažený tehdejšími semidokumentárními tendencemi ve filmu noir totiž stojí a padá na zachycení přenádherných exteriérů města, respektive jejich začlenění do herecké akce. Zpracovávajíce poměrně populární téma faktické nemožnosti útěku ze San Francisca (více brzy v mém připravovaném článku pro 25fps) se režisérovi, který své herce do centra Bay Area pravděpodobně vůbec nepřivezl, nedaří navodit byť sebemenší interakci postav s prostředím, v němž se pohybují. Záběry ikonických lokací a staveb San Francisca tak vyčnívají nad poměrně banálně řešenou zápletkou točící se kolem nespravedlivě obviněného muže, zkrachovalého hudebníka se slabostí pro bourbon Johna Tracyho (Lew Ayres), který se za pomoci křehké blondýnky Pat (Marjorie Steele) marně pokouší o útěk do Mexika.

Právě herecké výkony naprosto nevýrazných protagonistů (zejména Ayerse) jsou největší slabinou snímku. Nepřesvědčivé jsou i samotné motivace postav, obzvláště když Pat vzplane láskou k Tracymu a rozhodne se mu pomoci i navzdory tomu, že ji před chvílí jako domnělou vražedkyni vydíral. Romantická linie snímku rovněž selhává díky zcela nefunkční chemii mezi ústředními protagonisty, kterým navíc chybí i patřičný výraz padlých noirových hrdinů. Pokud jste ovšem fanoušky  hloupě použitých kulis a zadních projekcí či milovníky San Francisca a zde se odehrávajících filmů, pak No Escape vaší pozornosti doporučuji.


Režie: Charles Bennett
Produkce: Matt Freed, Hugh Mackenzie (Matthugh Productions)
Scénář: Charles Bennett
Kamera: Benjamin H. Kline
Hudba: Bert Shefter
Střih: Roy V. Livingston
Hrají: Lew Ayres, Marjorie Steele, Sonny Tufts, Lewis Martin a další

Distribuce: United Artists
Premiéra: 31. července 1953

Odkazy
CSFD
IMDb
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat