Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

4. října 2020

Mimo zákon (1950)

The Lawless
USA, 1950, 83 min.

Už ve svém druhém celovečerním filmu projevil režisér Joseph Losey příklon ke společensky angažovaným tématům a snaze prosazovat liberálně levicovou agendu. Mimo zákon se odehrává ve fiktivním kalifornském městě Santa Marta, které se sice honosí sloganem "the friendly city", ale ve skutečnosti se pod povrchem skrývá mnoho rasově motivované nenávisti. Zcela banální záminka (drobná autonehoda) vede k násilné potyčce a nakonec až nelítostnému pronásledování mladých imigrantů původem z Mexika. 

Film záslužně (a netypicky) začíná perspektivou dvou mexických mladíků, kteří se v třídně nerovné společnosti snaží uživit jako sběrači ovoce. Jeden z nich - Paul Rodriguez (Lalo Rios) - se zanedlouho stane štvancem, kterého budou média líčit jako nesmlouvavou bestii, přestože jde spíše o vystrašené dítě. Bohužel, role protagonisty je záhy přenesena na značně šablonovitou postavu bílého novináře Larryho (Macdonald Carey, takový méně charismatický James Stewart), který zahájí svou křížovou výpravu za pravdu a tím na sebe převezme úlohu spasitele mexické komunity. To už ale na film trochu nespravedlivě aplikuji současné myšlení. Ve své době byl film progresivní už jen proto, že téma rasové nerovnosti a lynčování vůbec otevřel.

Snímek dost nelítostně vykresluje společenské napětí a líčí, jak málo stačí, aby se ze zdánlivě spořádaných občanů stal zfanatizovaný dav. Ukazuje se totiž, že téměř každý v sobě skrývá nemalou dávku frustrace a nenávisti. Scenárista Daniel Mainwaring, který na filmu pracoval pod svým tradičním pseudonymem Geoffrey Homes (napsal pod ním také předlohu pro Pryč od minulosti /Out of the Past, 1947/, naopak scénář k The Phenix City Story /1955/ už nadepsal svým občanským jménem), ve filmu rovněž zdokumentoval ambivalentní roli médií a policie: tyto instituce sice mají potenciál konat dobro (jak ukazuje novinář Larry nebo redaktorka plátku pro mexické přistěhovalce Sunny Garcia /Gail Russell/), ale protože jsou ovládány chybujícími lidmi, mohou také přestat plnit svou veřejnou funkci a přispívat k napětí a eskalaci násilí. 

Loseyho odvážný film se v citlivé době pokusil alespoň částečně dát slovo těm, kteří byli zpravidla marginalizováni a utlačováni. Režisér sám brzy pocítil, jaké to je být pronásledován, když se stal obětí honu na sympatizanty s komunismem (k tomu více např. v textu o M /1951/).

Mimo zákon sice končí smířlivě, ale rozhodně nejde o radostný divácký zážitek. Sedmdesát let od jeho vzniku se můžeme právem ptát, jestli se ve společnosti (nejen té americké) změnilo dost, nebo vůbec něco...

Režie: Joseph Losey
Produkce: William H. Pine, William C. Thomas (Pine-Thomas Productions)
Scénář: Daniel Mainwaring (jako Geoffrey Homes)
Kamera: J.Roy Hunt
Hudba: Mahlon Merrick
Výprava: Lewis H. Creber
Střih: Howard A. Smith
V hlavních rolích: Macdonald Carey, Gail Russell, Johnny Sands, Lee Patrick, John Hoyt a další

Distribuce: Paramount Pictures
Premiéra: 9. června 1950

Odkazy
IMDb
CSFD
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat