Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

28. října 2009

Street of Chance (1942)

Street of Chance
USA 1942, 74 min.

Muž je na ulici zraněn z domu padající sutí. Po probuzení si nepomatuje, proč se nachází právě v této části města a iniciály na klobouku a pouzdru na cigarety mu taky nic neříkají. Když se vrátí domů, zjistí, že byt je prázdný a manželka se už před nějakou dobou odstěhovala. Sama, protože ji údajně opustil. Navíc po něm někdo jde. Prozrazovat víc ze zápletky se nesluší, v odhalování „zapomenuté“ minulosti hlavního hrdiny je hlavní kouzlo snímku.

Problém je bohužel v tom, že úvod nabízí tolik cest, kam se příběh může dále vyvíjet, ale autoři si vybrali tu spíš tuctovou a slibný noir plný tajemna a pochyb se přepne do detektivky, do značné míry postrádající kouzlo a napětí úvodu. Závěr leccos vylepší, ale dočkáme se taky neuvěřitelné scény, kdy hrdina vyslýchá starou babičku, která může komunikovat pouze mrkáním. V jednu chvíli totiž opustí zcela logickou metodu kladení uzavřených otázek (ano/ne) a začne přeříkávat celou abecedu a babička ho mrknutím má zastavit, když narazí na správné písmeno. Ano, jsou chvíle, kdy se vám chce mlátit hlavou do zdi.



Scénář vychází z románu Cornella Woolriche, jehož dílo je inspiračním zdrojem mnoha noirů, dvou Truffautových snímků a dokonce Hitchcockova Okna do dvora! Co se hereckého obsazení týče, Burgess Meredith (trenér Mickey ze série o Rockym) moc šarmu nepobral, stejně tak Claire Trevor nepatří k mým oblíbeným noirovým děvám. Street of Chance není úplnou ztrátou času, ale potenciál tu byl mnohem větší.

Režie: Jack Hively
Produkce: Sol C. Siegel
Scénář: Garrett Fort podle románu Cornella Woolriche
Kamera: Theodor Sparkuhl
Hudba: David Buttolph
Střih: Arthur P. Schmidt
Hrají: Burgess Meredith, Claire Trevor, Louse Platt a další

Distribuce: Paramount Pictures
Premiéra: 3. října 1942

Odkazy
CSFD
IMDB

2 komentáře: