Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

4. dubna 2010

The Plural Solution

Možná jste už někdy museli řešit dilema, jak v angličtině vytvořit množné číslo označení "film noir". Protože i odborná literatura je v tomto bodě nejednotná, přikládám kratinkou citaci z knížky The Rough Guide to Film Noir, která by mohla pomoct. 
 
More than one film noir
(...) 
 
The problem is what to do when the need arises to pluralize the term. In French this would be "films noirs", which sounds odd in an English context but is usually employed by academics writing on the subject. Other writers favour "films noir", while a third alternative - and the one we have adopted - is "film noirs". This can, when necessary, be abbreviated simply to "noirs", and has the added advantage of being consistent with the less problematic pluralizing of "neo-noir". 
 
BALLINGER, Alexander, GRAYDON, Danny. The Rough Guide to Film Noir. London: Rough Guides Ltd., 2007. s. VIII.

Výsledek je tedy šalamounský a uklidňující - pravdu mají svým způsobem všichni. 

P.S.: Pokud jste to nepoznali, titulek příspěvku má být parafrází na názvy epizod z The Big Bang Theory :)

10 komentářů:

  1. no mě by zajímalo, jestli ten rough guide stojí za to si pořídit či ne...

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli chces, pujcim ti ho... Neni to nic, co bys nutne potreboval. Nazev rika vsechno: docela dobry uvod pro ty, co s noirem zacinaji. Ale my jsme precejenom dal :)

    OdpovědětVymazat
  3. a doporucili byste mi teda decka neco ne pro uplneho laika? noir reader? a mozna kdyby to bylo i s peknymi fotkami...

    OdpovědětVymazat
  4. tohle vypada slibne http://www.amazon.co.uk/Film-Noir-Encyclopedia-Alain-Silver/dp/0715638807/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1270465685&sr=1-3

    OdpovědětVymazat
  5. Ta je vyborna - a nova edice bude jeste lepsi :) akorat fotek tam zrovna moc neni. A Readery jsou taky dobre. Musis dojet k nam do Olomouce, at se muzem pochlubit nasi noirovou knihovnickou a treba te to inspiruje.

    OdpovědětVymazat
  6. pri odchodu me ale budete muset prohledat. :)

    no ja myslim, ze to proste jinak nepujde. tak nahodte nejaky termin - jak rikam ctvrtek (kdyz neni konec mesice) nebo patek.

    pak se zeptame rogue.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak co třeba čtvrtek 22. 4.? :-)

    OdpovědětVymazat
  8. tak ja se jeste zitra zeptam sefa a vicemene prebezne souhlas. den pote asi prace schopny nebudu, ze? :) budu radsi predpokladat, ze ne. :) a stopem nejedu. :)

    OdpovědětVymazat