Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

15. června 2010

Milenci se zbraní (1992)

Guncrazy
USA, 1992, 97 min

"I always dreamed of a girl who likes guns"

Gun Crazy (1950) Josepha H. Lewise má v osobní TOP 10 noirů skoro každý. Věděli jste ale, že existuje remake? Respektive film, který se za remake vydavá?

V roce 1992 jej jako svůj celovečerní debut natočila Tamra Davis, režisérka, která se v budoucnu příliš "nepředvedla" - viz její úlet Crossroads (2002) s Britney Spears v hlavní roli. Její režijní prvotina Guncrazy (1992), kterou natočila za 23 dní, sice původně vznikla pro televizi, ale dík kritickému uznání (chtěla bych vědět koho) byl snímek později uveden i v kinech. Drew Barrymore, která ztvárnila hlavní roli, byla za svůj herecký výkon dokonce nominována na Zlatý glóbus.


Její šestnáctiletá středoškolačka Anita je asociál s nízkou sebeúctou a tak trochu prostoduchá děva, která  věří tomu, že úctu spolužáků, jimž je neustále pro smích, si získá tím, že jim dá. Doma (v karavanu) je navíc sexuálně zneužívána přítelem své matky Rooneym. A tak není divu, že si v rámci domácího úkolu jako svého "pen pal" vybere trestance Howarda (James LeGros), který ve vězení sedí za vraždu. Jeho dopisy a milostná vyznání dodávají Anitě sebevědomí, učí se střílet a už se nebojí postavit svému chlípnému otčímovi. 

Když je Howard podmínečně propuštěn, nic už nebrání jejich velké, vášnivé lásce. Teda až na jeho impotenci, která dává vzpomenout na klasiku Bonnie a Clyde (1967). Tím se dostáváme k otázce, zda je teda Guncrazy remakem jednoho z nejpopulárnějších klasických noirů. Víceméně ne. Určitě tu lze najít spoustu styčných ploch - fascinace zbraněmi, vášnivá láska a milenci na útěku - ovšem jak výstižně píše Alain Silver v naší oblíbené Film Noir: The Encyclopedia, Guncrazy spíše evokuje náladu Rayova snímku Žijí v noci (1948). (1) Dále pojetím mužského hrdiny a jeho fascinací promiskuitní ženou, kterou si idealizuje jako bohyni, rovněž evokuje další klasický noir, a to Tomorrow Is Another Day (1951) Felixe F. Feista.


I přes údajné příznivé ohlasy není Guncrazy (1992) žádný zázrak. Bohužel. Dějově spíše plytký, stylově nevýrazný a dík hereckým výkonům dost nepovedený. James LeGros jako zabiják Howard je hodně nepřesvědčivý, především ve svém po celou dobu naprosto neměnném výrazu. Typové obsazení herců celkově není příliš šťastné, za zmínku stojí pouze warholovský herec Joe Dallesandro jako zvrhlý Rooney a Billy Drago (NeúplatníEastwoodův Bledý jezdec) jako fanatický kněz-automechanik.

Ostatně, posuďte sami.

(1) viz URSINI, James, SILVER, Alain, WARD, Elizabeth, PORFIRIO, Robert. Film Noir: The Encyclopedia. New York : Overlook Duckworth, 2010, str. 392.

Režie: Tamra Davis
Produkce: Zane W. Levitt and Diane Firestone (Zeta Entertainment)
Scénář: Matthew Bright
Kamera: Lisa Rinzler
Střih: Kevin Tent
Hudba: Ed Tomney
Hrají: Drew Barrymore, James LeGros, Ione Skye, Michael Ironside, Joe Dallesandro a další

Distribuce: First Look International
Premiéra: 20. ledna 1993

Odkazy:
CSFD
IMDb
Allmovie

5 komentářů:

  1. asi neposoudím, díky. někdy je lepší věřit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Chápu, taky už by mě to asi nelákalo. A navíc ta nízká hodnocení.. leda bys musel mít vyloženě rád Drew Barrymore. Jiné potenciální lákadlo mě nenapadá.

    OdpovědětVymazat
  3. on má někdo rád Drew Barrymore? :)

    OdpovědětVymazat
  4. někdo určitě :) zrovna tobě se líbí skoro každá.. :-P

    OdpovědětVymazat