Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

10. července 2010

Měsíční svit: Snová sekvence vždy zvoní dvakrát (1985)

Noirový díl populárního komediálně-detektivního seriálu Měsíční svit je pozoruhodný z několika důvodů. Není to jen jeho "noirovost" a z ní plynoucí drzost vyprávět v televizi v černobílé, ale i přítomnost jednoho z velikánů žánru.


Celý díl začíná totiž začíná titulkem: "This program is dedicated to the memory of Orson Welles 1915 - 1985" a poté se objeví sám velký Orson a vyprávění s nezbytným čvaňhákem v ruce uvede. Welles oslovil tvůrce, zaujat originalitou jejich seriálového dílka, a požádal je, aby se mohl na Měsíčním svitu nějak podílet. Bohužel uvedení tohoto dílu se nedožil a zemřel 10. října 1985, pět dní před jeho premiérovým uvedením v televizi.


Hlavní hrdinové seriálu David (Bruce Willis) a Maddie (Cybill Shepherd) se při návštěvě jednoho klienta ocitnou ve staré a opuštěné budově kdysi luxusního zábavního podniku zvaného Flaming Cove (Zátoka plameňáků). Od majitele se dozví, že právě tam se kdysi stala slavná vražda, kdy zpěvačka spolu se svým milencem trumpetistou zavraždili jejího manžela. Oba pak sváděli vinu jeden na druhého a skončili tak oba na elektrickém křesle. Tahle informace spustí jednu z typických hádek našich hrdinů (a o čem jiném celý seriál vlastně byl, že?), kdy Maddie trvá na tom, že určitě musel vraždit muž, zatímco David si byl jistý, že vraždila žena. Aneb válka pohlaví ve své nejvtipnější podobě.


Maddie poté přijde domů a zdá se jí sen (černobíle samozřejmě), jak to tenkrát ve Flaming Cove muselo probíhat - ona sama představovala zmíněnou ženu (s krásně noirovým jménem Rita) a David jejího milence. Celý minipříběh samozřejmě staví Ritu do role oběti vláčené ďábelským milencem. Poté vidíme stejný příběh znova v Davidově snu, kdy naopak milenec je obětí femme fatale Rity.


Oba sny jsou podány jako láskyplná pocta noirovým klasikám - klasická jednoduchá zápletka je podporována stylově čistou prací s kamerou a svícením. Zatímco Maddienin sen je vyprávěn seriozně, což odpovídá její nátuře, sen Davidův je plný typicky noirových monologů, shazovaných jeho typickým ironickým humorem ("I always played my horn with my shirt off... late at night, by an open window... next to a flashing neon light. I know I look good that way." nebo "I walked the streets for hours that night. My mind was reeling. I felt alone, adrift. I´ve never murdered anyone before. I had so many questions. How long was I supposed to walk the streets? How much guilt was I supposed to be feeling? How long will those signs float over my head?". Že si jak Bruce tak Cybill své party náležitě užívají je samozřejmost.


Opravdu potřebujete nějaké další doporučení?

Moonlighting S02E04 The Dream Sequence Always Rings Twice
Produkce: Jay Daniel
Režie: Peter Werner
Scénář: Debra Frank, Carl Sautter
Kamera: Gerald Perry Finnerman
Střih: Neil Mandelberg
Hudba: Alf Clausen
Hrají: Bruce Willis, Cybill Shepherd, Allyce Beasley a další

Premiéra: 15. 10. 1985

Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat