Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

3. prosince 2018

Olomouc opět zažije Ozvěny Noir Film Festivalu


-->
Opět po roce budou moci filmoví nadšenci z Olomouce zhlédnout vybrané snímky, které ve svém programu uvedl letošní Noir Film Festival. Již tradiční čtyřdenní přehlídka zaměřená na fenomén filmu noir se tento rok již pošesté uskutečnila koncem srpna na hradě Křivoklát. Návštěvníci olomouckého kina Metropol, které bude Ozvěny Noir Film Festivalu ve čtvrtek 6. 12. 2018 hostit, uvidí dva snímky korespondující s hlavním tématem letošního ročníku NFF, vězeňským noirem. Obě projekce lektorským úvodem doplní dramaturgové NFF Jana Bébarová a Milan Hain, absolventi Katedry divadelních, filmových a mediálních studií na FFUP v Olomouci. 

Zástupcem amerického filmu noir bude snímek V kleci (Caged, 1950), jeden z nejpozoruhodnějších „ženských filmů“ klasického Hollywoodu. Detailně líčí drsné prostředí věznice pro ženy a nelítostnou charakterovou proměnu devatenáctileté Marie Allen, která se sem dostává za podíl na ozbrojené loupeži naplánované jejím manželem. Scenáristka Virginia Kellogg v rámci přípravy provedla rozsáhlý výzkum, který zahrnoval i pobyt ve čtyřech amerických káznicích pro ženy. Zatímco ve třech pozorovala dění z bezpečí spolu s dozorkyněmi, ve čtvrté se nechala propašovat do cely mezi trestankyně a podle informací v dobovém tisku s nimi strávila dva týdny. Zaslouženě byla za své úsilí nominována na Oscara. Zbývající dvě nominace si připsaly herečky Eleanor Parker v roli Marie Allen a Hope Emerson jako všemi obávaná dozorkyně se sadistickými sklony.

Noirově temný bude i československý snímek Pasťák (1968) z pražského nápravně výchovného ústavu pro mládež, kam na pozici vychovatele nastupuje mladý učitel (Ivan Vyskočil). V rámci národní kinematografie výjimečné drama evokující syrovou vězeňskou atmosféru natočil Hynek Bočan, jenž letos v dubnu oslavil kulaté 80. narozeniny. Pro svou „přílišnou pravdivost“ a odhalování morálního rozkladu socialistické instituce byl Pasťák mezi problematickými tituly 60. let, jež zamířily do trezoru a uvedeny v kinech mohly být až po roce 1989.


Čtvrtek 6. 12. 2018, kino Metropol
17:30 Pasťák (1968; 91 min.) - vstupenky k zakoupení zde
20:00 V kleci (1950; 96 min.) - vstupenky k zakoupení zde

Více informací o festivalu najde na webu / Facebooku / Twitteru.

Žádné komentáře:

Okomentovat