Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

23. srpna 2022

Guilty Bystander (1950)

Guilty Bystander
USA, 1950, 92 min.

Herec Zachary Scott (Mildred Pierce /1945/ nebo The Unfaithful /1947/) nikdy nepatřil k mým favoritům. Po zhlédnutí málo známého filmu noir Guilty Bystander na něj ale musím změnit názor. Jako bývalý policista Max Thursday, který se po propuštění ze služby živí jako podřadný hotelový detektiv a většinu času tráví v alkoholovém oparu, je znamenitý. Celý film je postavený na něm (a jeho boji s lahví) a nebýt jeho charismatu a působivého hereckého projevu, možná bych byl k zamotanému příběhu méně milosrdný. 

Max je nám představen jako totální troska, která zahodila veškerý svůj talent a většinu času se jen upíjí do bezvědomí. Vše se změní ve chvíli, kdy za ním přijde vyděšená exmanželka Georgia (Faye Emerson) se zprávou, že jejich společný syn zmizel. Indicií, kterých by se mohl Max chytit, příliš není. Ukáže se ale, že do případu je nějak zamotaný podivný doktor Elder (Jed Prouty) a známý kriminálník a notorický hypochondr Varkas (J. Edward Bromberg). O několik mrtvol později diváka čeká odhalení skutečného pachatele a nepříliš pravděpodobný happy end. 

Kolik filmů noir se ale vyvíjí podobně a stejně jim jejich logické díry dokážeme odpustit? Hlavní je podmanivá temná atmosféra a tu Guilty Bystander nepostrádá. Režisér a producent v jedné osobě Joseph Lerner dokázal fikční svět filmu zalidnit dobře zapamatovatelnými zlodušskými typy a zároveň se mohl spolehnout na kvalitní práci kameramana Geralda Hirschfelda (Mladý Frankenstein /Young Frankenstein, 1974/), kterému v době natáčení nebylo ani třicet let (s Lernerem se seznámili v armádě). Mimochodem, jako střihačka se na snímku podílela Lernerova žena Geraldine. Oba dva byli průkopníky nezávislé produkce s centrem v New Yorku, kde také natáčení filmu kompletně proběhlo (z části v ulicích - a dokonce pod nimi, v newyorském metru - a z části ve Fox Movietone Studios).

Obálka knižní předlohy, kterou pod pseudonymem Wade Miller (složeninou z jejich příjmení) vydali Robert Allison Wade a H. Bill Miller.

Film byl dlouho dostupný jen v podřadné obrazové kvalitě a některé zdroje dokonce uvádějí, že byl považován za ztracený. Teprve díky iniciativě režiséra Nicolase Windinga Refna byl dochovaný materiál pečlivě zrestaurován a dnes nic nebrání jeho znovu objevení. Na Refnových webových stránkách si k němu navíc můžete přečíst kopu materiálů, včetně eseje o jeho vzniku a profilu Zacharyho Scotta. Film je aktuálně dostupný v nabídce MUBI.

Režie: Joseph Lerner
Produkce: Rex Carlton, Joseph Lerner (Laurel Films, Edmund L. Dorfmann Productions, New York Film Associates)
Scénář: Don Ettlinger
Kamera: Gerald Hirschfield
Hudba: Dimitri Tiomkin
Střih: Geraldine Lerner
Výprava: Leo Kerz
Hrají: Zachary Scott, Faye Emerson, Mary Boland, Sam Levene, J. Edward Bromber a další

Distribuce: Film Classics
Premiéra: leden 1950

Odkazy
IMDb
CSFD
Allmovie
AFI

Žádné komentáře:

Okomentovat