Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

25. října 2009

Poster noir

Staré hollywoodské filmy a noiry zvlášť mám rád nejen pro ně samotné, ale i pro ty nádherné malované plakáty. Platí zde rozhodně heslo: čím míň peněz, tím nápadnější plakát. Výsledkem jsou pak šílené koláže plné dramatu, zbraní, vnadných žen a hesel, která nás upozorňují na šoky, teror, napětí, násilí, záhady atd.

Ženy se buď dramaticky předklánějí, polehávají nebo se aspoň protahují, aby byly náležitě zachyceny jejich přednosti, případně (často v rámci jednoho plakátu – to pak vidíme hrdinku vlastně dvakrát) se s hrdinou líbají nebo perou. Když už nic, tak mají aspoň nohu přes nohu a kouří.

Když muži nelíbají hlavní hrdinky či se s nimi neperou, zaručeně mají v ruce aspoň zbraň. V nejhorším případě se zavile dívají do dáli. Cigareta v koutku úst není na škodu.

Kdybych měl vybrat nejoblíbenější noirové plakáty, budou to ty jednoduché – určitě Gilda (Rita Hayworth s těmi jejími slavnými vlasy a cigaretou), Siodmakovi Zabijáci (černé šaty Avy Gardner tulící se k Lancasterovi a červené pozadí), no a nejvíc mě bere zase Rita, tentokrát ve Wellsově Dámě ze Šanghaje – vlasy má ostříhané, ukazuje nám zadek a hláška v levé polovině „I told you… you know nothing about wickedness“ nemůže člověka nechat chladným.

Jaký je váš oblíbený noirový plakát?

Doporučené linky:

Back Alley Noir - desítky nebo spíš stovky plakátů

Dr. Macro´s High Quality Movie Scans - název hovoří jasně

Film Noir Photos - všechno možné, do odkazu jsem dal plakáty noirů Hugo Haase! (mimochodem, jestli někdo máte jeho americké filmy, nejen ty co uvedla Česká televize, ozvěte se mi prosím).

4 komentáře:

  1. Nice, Eda ;)
    S tim Haasem to budes mit jednoduche - pan doktorand Mejla na jeho americke filmy pise disertacni praci a zrovna mu ty filmy prisly z Amériky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mne se jeste hodne libi D.O.A. a zluty k Set-Up, ale na zed pujdou asi Killers (jen jeste nevim, jestli bily nebo cerveny).

    OdpovědětVymazat
  3. Já žeru snad všechny noirové plakáty... plánuju si právě nějakého toho Haase pořídit. Ale kdybych měl říct jeden nejoblíbenější, tak to asi bude Secret Beyond the Door - http://jordanhoffman.com/wp-content/uploads/secret_beyond_the_door-300x235.jpg (lepší obrázek jsem nenašel)

    OdpovědětVymazat