Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

17. ledna 2010

Hodiny zoufalství (1955)

Hodiny zoufalství (The Desperate Hours)
USA, 1955, 112 min.

Griffin (Humphrey Bogart), jeho mladší bratr Hal (Dewey Martin) a hromotluk Sam (Robert Middleton) jsou tři uprchlí trestanci, kteří naleznou úkryt před policií v předměstském domě spořádané rodiny Hilliardových. Chtějí tam počkat na Griffinovu přítelkyni, která má přivézt peníze nezbytné pro uskutečnění zbylé části útěkového plánu. Ten však selže a Hilliardovi jsou nuceni s kriminálníky strávit více než avizovaných několik hodin.

William Wyler byl pro film noir pouze marginální postavou. IMDB za noiry označuje tři jeho snímky, žádný ale není pevnou součástí cyklu, což ostatně dokazuje jejich nepřítomnost v nejrůznějších seznamech významných noirů nebo v noirových příručkách. Dopis, z trojice pravděpodobně nejzajímavější (protože stylově nejvýraznější a nejodvážnější) obsahuje některé trademarky filmu noir, byl  ale natočen příliš brzy, takže pravověrné noiry spíše předznamenává, než aby k nim nedílně patřil. Detektivní příběh a Hodiny zoufalství jsou pak lekcemi ve "wylerovském realismu". Na to, abychom je mohli označit za noiry, jsou příliš ambiciózní a sebestředné.


Wyler podobně jako v Detektivním příběhu situuje většinu akce do interiérů - v tomto případě domu Hilliardových - a omezuje se na postavy trestanců a příslušníků rodiny. Jen místy (a podle mě zbytečně) prostřihává na probíhající policejní pátrání. Výsledek tak opět (jako v případě Detektivního příběhu) připomíná zfilmované divadelní představení. Ostatně film je adaptací dramatu (a rovněž románu) Josepha Hayese (o kolikátý přepis divadelní hry se ve Wylerově kariéře jednalo?). Přitom když se Wyler rozhodne "vyjít ven", je výsledek velice pozoruhodný - viz příjezd trestanců k domu snímaný skrze okýnko auta nebo zavraždění stařičkého pána, který v sousedství Hilliardových svážel odpad.

Wylerův styl, sklon k šablonovitosti (Ralphyho touha spatřit v otci hrdinu) a "áčkové" ambice (film jako seriózně míněný sociální komentář) se k noiru prostě nehodí (alespoň ne v této kombinaci)...

Režie: William Wyler
Produkce: William Wyler, Robert Wyler (Paramount Pictures)
Scénář: Joseph Hayes podle vlastní divadelní hry a vlastního románu
Kamera: Lee Garmes
Hudba: Gail Kubik
Střih: Robert Swink
Výprava: Hal Pereira, J. McMillan Johnson
Hrají: Humphrey Bogart, Fredric March, Arthur Kennedy, Martha Scott, Dewey Martin, Gig Young a další

Distribuce: Paramount Pictures
Premiéra: 5. října 1955

na DVD od: listopad 2003 (HCE)

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat