Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

27. dubna 2011

Několik tipů

Knihy

Vždycky když se zdá, že už o noiru bylo napsáno skoro všechno, vyjde další publikace, která na něj nazírá z nějaké nové, svěží perspektivy. V nedávné době byly napsány minimálně tři takové knihy: 

- Noir Urbanisms: Dystopic images of the Modern City - eseje v tomto titulu s všeříkajícím názvem se kromě filmu noir dotýkají i literatury, výtvarného umění nebo architektury. Vydala Princetonská univerzita.
- Jonathan Auerbach se v knize Dark Borders: Film Noir and American Citizenship zabývá otázkou národní identity a v této souvislosti analyzuje snímky jako Pojistka smrti, Pickup on South Street nebo Pryč od minulosti
- nejčerstvějším přírůstkem do noirové bibliografie je publikace The Dark Mirror: Psychiatry and Film Noir (název znovu nepotřebuje další komentář) autorky Marlisy Santos. Vydána byla teprve před dvěma týdny.

obálka knihy Noir Urbanisms se slavným obrazem Edwarda Hoppera
Články

- Peter Bogdanovich na svém blogu píše o Godardově Alphaville, snímku, jenž poměrně významně čerpá z postupů a ikonografie filmu noir
- poslední číslo 25fps nabízí mj. můj rozbor erotického neo-noiru Tělo jako důkaz v hlavní roli s Madonnou

Televize

Nakonec jeden televizní tip - Česká televize uvede celovečerní debut Christophera Nolana Sledování (Following, 1998), který - stejně jako Godarovo Alphaville - navazuje na poetiku klasického filmu noir (a dále ji posouvá a vyhrocuje). 

Sledování
ČT2 - pondělí 2.5. - 22:30 - 68 min.

Žádné komentáře:

Okomentovat