Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

13. srpna 2019

Noir Film Festival 2019: Fritz Lang a lupičský noir


Sedmý ročník Noir Film Festivalu, přehlídky temných detektivek, thrillerů a melodramat, letos opět chystá pestrý program složený z několika programových sekcí nahlížejících na fenomén filmu noir z různých perspektiv. Pravidelní návštěvníci této unikátní akce i nově příchozí budou od 22. do 25. srpna 2019 vítáni v již tradičních prostorách středověkého hradu Křivoklát.

Jelikož motiv zločinu je stěžejním aspektem filmu noir, budou jednu z programových sekcí tvořit snímky tematizující loupež – její plánování, průběh a fatální důsledky. Ve výběru nebude chybět jeden z klíčových titulů tzv. subžánru heist filmů, a to Zabíjení (The Killing, 1956), jež v rané fázi kariéry natočil Stanley Kubrick a které později inspirovalo Quentina Tarantina při realizaci jeho průlomového filmu Gauneři (Reservoir Dogs, 1992). Vizuálně podmanivé, napínavé noirové drama se Sterlingem Haydenem v hlavní roli diváky zaujme sofistikovanou formou vyprávění prezentující několik časových rovin a perspektiv, skrze které přihlížíme troufalé loupeži dvou milionů dolarů přímo během koňských dostihů.


Noir Film Festival každoročně zařazuje do programu výběrovou retrospektivu autorů, kteří se zásadním způsobem podíleli na utváření klasického filmu noir – v minulosti se jednalo o režiséry Billyho Wildera, Orsona Wellese, Otto Premingera, Alfreda Hitchcocka, Samuela Fullera či spisovatele Jamese Ellroye. Letošní ročník divákům přiveze filmové klenoty od Fritze Langa, který se během své dvacetileté americké kariéry profiloval jako mistr noirových snímků. Ve výběru se mj. objeví jeho filmová adaptace špionážního románu Grahama Greena Ministerstvo strachu (Ministry of Fear, 1944) a temná studie charakterů V osidlech noci (Clash by Night, 1952), s hvězdným obsazením Barbary Stanwyck, Roberta Ryana a Marilyn Monroe.

Neměnnou součástí festivalu budou rovněž speciální pocty hereckým ikonám filmu noir: letos jimi bude populární noirové duo Veronica Lake - Alan Ladd, kteří se na začátku 40. let společně objevili hned v několika výrazných titulech.

Festivalové projekce budou opět probíhat v několika hradních sálech s „highlightem“ atmosférických večerních open air projekcí na hradním nádvoří. Po třech letech se festival vrací do nejsyrovějšího křivoklátského prostoru – spilky starého hradního pivovaru, kde bude umístěn sál pojmenovaný po herečce Veronice Lake.  

Další informace a novinky naleznete na:

Festivalové katalogy z předešlých ročníků jsou k nahlédnutí na:

Žádné komentáře:

Okomentovat