Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

24. listopadu 2009

The Phenix City Story (1955)

The Phenix City Story 
1955, USA, 87 min. (verze s prologem 100 min.)

Asi pětadvacetitisícové městečko Phenix City v Alabamě bylo v polovině 50. let známé jako město hříchu (Sin City). Skupina gangsterů v něm vedla velmi prosperující podniky s hazardem, drogami či prostitucí a kdykoliv  chtěli spořádaní občané proti této situaci vystoupit (většinou prostřednictvím různých iniciativ a právních kroků), gangsteři odpověděli vlnou chladnokrevných násilných akcí. Ta vyvrcholila vraždou kandidáta na státního prokurátora Alberta Pattersona přímo před jeho kanceláří. Pořádek přinesly až armádní oddíly, které ve městě zavedly stanné právo. Režisér Phil Karlson, v 50. letech noirový specialista (v rychlém sledu natočil osm noirů), se nechal zmíněnými událostmi  inspirovat k natočení filmu jednoduše nazvaného The Phenix City Story.

V něm kombinuje reálné, historicky doložitelné události se smyšlenými a skutečné aktéry phenixského veřejného života s filmovými typy. Tomu odpovídá i Karlsonova režijní metoda - autenticky působící záběry střídá s vizuálně stylizovanými scénami (svícení, nečekané postavení kamery), a výsledkem je tak velmi živý a vzrušující portrét města uchváceného zločinem a korupcí. Zatímco v noirech odehrávajících se ve velkoměstě je násilí často anonymní a skryté v příšeří zapadlých uliček, ve Phenix City Story má jasnou a důvěrně známou tvář a může vypuknout prakticky kdekoliv - v baru, na ulici plné lidí, v soukromí domovů. Podobně nejsou gangsteři vybíraví co se týče obětí - nezastaví se ani před malými dětmi (obzvlášť působivá a krutá scéna) či ženami.



Karlsonův snímek je skutečně nekompromisní - v úvodu například režisér načrtne rodící se milostný vztah mezi dvojicí mladých lidí, který však v zápětí přetne náhlá mladíkova smrt (Karlson si to ještě vychutná, když nám i jeho milé dá na chvíli naději, že běsnění gangsterů přežil). To by se v žádném filmu velkého hollywoodského studia té doby prostě nestalo. Vůbec úmrtnost hlavních postav je neuvěřitelně vysoká. Karlson jakoby říkal: toto není žádný vykonstruovaný příběh, tohle je realita, která se neřídí scenáristickými poučkami a vzorci. Jeho film je (pochopitelně) velmi angažovaný - v závěru se postava Johna Pattersona, syna zavražděného Alberta Pattersona, který po svém otci převzal štafetu a stal se státním prokurátorem, obrací přímo k nám divákům a upozorňuje, že ačkoliv jsme vyhráli bitvu, válka ještě neskončila.

Pozn.: Film byl uváděn ve dvou verzích. V té delší, stominutové, předcházel hrané části krátký dokumentární prolog sestavený z autentických týdeníkových záběrů z Phenix City a z rozhovorů s jeho obyvateli.

Nedávno jsem si v jednom z příspěvků skuhral nad tím, jak dlouho jsem už neviděl noir, který by narušil mou soukromou topku. Phenix City Story se to podařilo.

Režie: Phil Karlson
Produkce: Samuel Bischoff, David Diamond (Allied Artists Pictures)
Scénář: Daniel Mainwaring, Crane Wilbur
Kamera: Harry Neumann
Hudba: Harry Sukman
Střih: George White
Výprava: Stanley Fleischer
Hrají: John McIntire, Richard Kiley, Kathryn Grant, Edward Andrews, Lenka Peterson a další

Distribuce: Allied Artists Pictures
Premiéra: 14. sprna 1955

Odkazy

1 komentář:

  1. hned příští týden na to kouknu. :) jinak mi přišla ta krabice Film Noir Classics a určitě napíšu něco o Whirlpool. napodruhé je to o dost lepší.

    OdpovědětVymazat