Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

7. listopadu 2009

A Lady Without Passport (1950)

A Lady Without Passport 
1950, USA, 74 min.

V lednu 1950 vstoupil do amerických kin snímek Gun Crazy, příběh o dvojici milenců-zabijáků na útěku režírovaný Josephem H. Lewisem. Režisér se v následujících letech pokusil několikrát své mistrovské dílo překonat, již nikdy se mu to však nepodařilo. Jedním z nejzajímavějších pokusů je jeho následující film, noir s názvem A Lady Without Passport (rovněž 1950), který na svého slavnějšího předchůdce několikrát odkazuje - nejzřetelněji v závěrečné sekvenci odehrávající se ve floridských močálech.

Lewis měl tentokrát k dispozici slabší scénář (Dulton Trumbo, který se podílel na Gun Crazy, by jistě odvedl lepší práci): film sleduje snahu amerického agenta v přestrojení rozbít gang pašeráků, operující na Kubě. Při této akci se agent zamiluje do beženkyně, která zoufale touží po americkém azylu. V cestě jim však stojí nebezpečný pašerácký boss, který se nehodlá jen tak vzdát. Podobnou zápletku mají i další filmy noir ze stejného období - například Border Incident Anthonyho Manna nebo Panika v ulicích Elii Kazana. Zatímco zmiňovaní tvůrci při zpracovávání tématu pašeráctví tíhli k "realismu" a dokumentárnímu stylu, Lewis postupoval opačným způsobem - jeho film je vizuálně velmi stylizovaný, místy až expresionistický a surreálný. (1)


Z filmu vyčnívá několik invenčně natočených scén - úvodní konfrontace jednoho z pašeráků se "zákazníkem", která končí autonehodou a smrtí druhého jmenovaného (první záběr sekvence - a celého filmu - má téměř 50 vteřin a je snímán skrze okno automobilu); úmyslné ztroskotání pašeráckého letadla na břehu řeky a jeho následná evakuace, při které je zastřelen další člověk (tato sekvence je pro změnu nasnímána z perspektivy pilota amerického letounu, který pašeráky sleduje); a pochopitelně již zmiňovaná závěrečná přestřelka v močále zahaleném hustou mlhou.

A Lady Without Passport je další ukázkou, jak zručným a pozoruhudným režisérem Lewis byl. Snímek sice není žádným mistrovským dílem (zamrzí například nevyužitá Hedy Lamarr v hlavní roli), noiroví fandové si však zcela jistě přijdou na své.

(1) viz SILVER, Alain, WARD, Elizabeth (eds.). Film Noir: An Encyclopedic Reference to the American Style. New York: The Overlook Press, 1992. s. 168.

Režie: Joseph H. Lewis
Produkce: Samuel Marx (Samuel Marx Production)
Scénář: Howard Dimsdale, Cyril Hume; podle námětu Lawrence Taylora
Kamera: Paul C. Vogel
Hudba: David Raksin
Střih: Frederick Y. Smith
Výprava: Cedric Gibbons, Edward Carfagno
Hrají: Hedy Lamarr, John Hodiak, James Craig, George Macready, Steven Geray, Bruce Cowling a další

Distribuce: MGM
Premiéra: 3. srpna 1950

Odkazy

2 komentáře:

  1. to zní hodně dobře. už to hledám...

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt jsem byl velice mile překvapený...chvilku jsem dokonce přemýšlel, že na CSFD hodím pět hvězd. Ale fakt jenom chvilku, Gun Crazy je samozřejmě lepší.

    OdpovědětVymazat