Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

19. února 2010

Ride the Pink Horse (1947)

Ride the Pink Horse
USA, 1947, 101 min

Robert Montgomery se během třicátých let objevil v desítkách filmů, až do roku 1946 však neměl s noirem nic společného. Toho roku natočil svůj první film Lady in the Lake, ve kterém se obsadil do typicky Bogartovské role a celý film nasnímal z 1st person pohledu. V roce 1947 naštěstí podobný experiment nezopakoval a v roli tvrďáka zůstal. Ride the Pink Horse, ač natočen normálně, normální vůbec není. Hlavní hrdina vystoupí z autobusu v pohraničním městečku San Pablo v luxusním tříminutovém záběru, ale jakmile opustí prostor nádraží, spustí se lavina podivností.


Montgomeryho mexický panoptický mikrokosmos člověka buď naštve, nebo nadchne. Žádný charakter není normální - máme tu podivnou místní dívku (Wanda Hendrix), která pochází z vesnice, kde je led vzácný, rozdává ochranné amulety a polovinu filmu upírá pohled kamsi za hrdinovo levé ucho. Také vidí do budoucnosti a hlavní hrdina Lucky Gagin jí přezdívá Sitting Bull. Je tu agent FBI, bodrý chlápek od kolotočů Pancho, krásná a vražedná femme fatale a záporák s naslouchátkem.

Motivace i chování postav jsou přinejmenším pochybné (nejmarkantnější asi na nedoslýchavém Franku Hugovi, který je Gaginem vydírán, z nepochopitelných důvodů mu nechce zaplatit a snaží se ho ztrapnit). Gagin je místy drsný jak Marlowe a místy racionální jak emocionálně nestabilní puberťačka (zaplacení panáků celé hospodě, podivný smích, finále). Navíc to vypadá, že má kodex cti, do jehož tajů jsem nepronikla ani napodruhé. V příběhu se objevují řeči o válce a v San Pablu probíhá fiesta, která nehraje žádnou roli (a já se těšila na finálovou honičku v průvodu). Celá ta nesmyslnost filmu začíná vlastně už jeho názvem a já mám velmi silné nutkání přečíst si pro porovnání stejnojmenou knihu Dorothy B. Hughes. Prozatím zůstanu u své nepotvrzené teorie, že se film od knihy odchýlil víc než dost. Román byl znovu zpracován roku 1964 Donem Siegelem jako The Hanged Man, tentokrát však v barvě a pro obrazovky televizí.

Tříminutový záběr beze střihu už jsem zmínila, za povšimnutí stojí ještě dokonalá kolotočová scéna, kdy je kamera upevněna na točící se kolotoč a my společně s jezdícími dětmi sledujeme mlácení bezmocného Pancha. Vůbec po technické stránce není co vytknout, Montgonery je dobrý režisér a vizuál je krásně noirově stylizovaný, což ještě podtrhuje mimóznost příběhu.

Montgomery v hlavní roli je relativně přesvědčivý, ale na špičku nemá. Nicméně mám radost, že je v Mexiku konečně někdo jiný, než Mitchum. Fred Clark je jako Frank Hugo boží (Sheldrake v Sunset Blvd.) a Andrea King jako občasně se objevující femme fatale kolem sebe šíří dokonalou auru nedotknutelnosti. A aby toho nebylo málo, Thomas Gomez byl z nějakého bizarního důvodu za svou roli poloretardovaného kolotočáře nominován na oscara.

Ride the pink horse má kultovní potenciál, pocit nepochopení je v jeho případě hlavní klad a závěrečný twist divákův zmatek ještě umocní.


Režie: Robert Montgomery
Produkce: Joan Harrison
Scénář: Ben Hecht podle románu Dorothy B. Hughes
Kamera: Russell Metty
Hudba: Frank Skinner
Střih: Ralph Dawson
Hrají: Robert Montgomery, Wanda Hendrix, Andrea King, Thomas Gomez, Fred Clark

Distribuce: Universal Studios
Premiéra: 8. října 1947

Odkazy:
CSFD
IMDb

18 komentářů:

  1. koukam, ze tvou specialitou jsou filmy tak blbe, az jsou dobre, co? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ale Edo tohle vůbec není blbé :) Viz 7.7 na IMDB a Scorseseho oblíbený film

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna tyhle argumenty jsou fakt presvedcujici - to ze to ma takove hodnoceni jeste nic neznamena, stejne tak mi muze byt u prdele, jestli je to neci oblibeny film (byt Scorsese je mastr nejvetsi).. ehm.

    OdpovědětVymazat
  4. no jako doporuceni je to ok. :) tobe se to nelibilo, videl jsem. :)

    OdpovědětVymazat
  5. tohle neni ani tak blbe, jako spis uplne mimo. A ze to nekoho muze fakt srat mi prijde zcela pochopitelne. A ke scorsese majstr nejvetsi mam po vcerejsku pomerne dost vyhrad

    OdpovědětVymazat
  6. na Scorseseho jako mastra jsem narazela co se tyce jeho znalosti hollywoodskych dejin..

    OdpovědětVymazat
  7. a proc mam pocit, ze eva chodi pravidelne spat hodinu pred tim, nez ja vstavam? :)

    OdpovědětVymazat
  8. kdyby eva chodila spat driv, tve narazky by zajiste chapala lepe ;o)

    OdpovědětVymazat
  9. co myslíš tím závěrečným twistem?

    OdpovědětVymazat
  10. SPOILER: to, ze se ukaze(?), ze to Wanda Hendrix cele hrala.

    BTw se porad nemuzu rozhodnout, jestli je ten film debilni naschval, nebo jestli to prislo samo.

    OdpovědětVymazat
  11. ja narozdil od Edy chapu cos tim chtela rict :)

    OdpovědětVymazat
  12. asi jsem blbej, ale koukejte mi to nekdo vysvetlit. dik! :)

    OdpovědětVymazat
  13. SPOILER no proste mi prijde, ze se na konci ukaze, ze je vlastne docela svine a neni blba. Femme fatale, jestli chces. Ja nevim, co tim chtel montgomery rict, prinejmensim je to hodne divne. Ja tomu filmu vubec nerozumim.

    OdpovědětVymazat
  14. jitus, ty jsi byla vzdy chytra, proto te mam rada

    OdpovědětVymazat
  15. furt nechapu. cim je docela svine? jak se s nim louci, znamena to, ze tu hlupacku jen hrála. ale proč?

    OdpovědětVymazat
  16. na otazku "proc" se muzes ptat na temer libovolnou vec z filmu... treba chtela zamachrovat pred kamaradkami, co ja vim. Musim si sehnat tu knihu :o)

    OdpovědětVymazat
  17. to bude volna adaptace, rekl bych... http://www.fantasticfiction.co.uk/h/dorothy-b-hughes/ride-pink-horse.htm

    OdpovědětVymazat
  18. mam v planu si to za rok objednat k Vanocum.

    OdpovědětVymazat