Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

26. března 2010

Žárlivost (1945)

Jealousy
USA, 1945, 71 min.

Režisér Gustav Machatý během svého patnáct let tvajícího amerického exilu spolupracoval na několika zajímavých projektech - například na filmech studia MGM Dobrá země a Hraběnka Walewská (oba 1937). Jeho jméno se však neobjevovalo v titulcích a Machatého podíl na výsledných dílech je tak velmi sporný. Za jeho nejvýznamnější snímek natočený mimo ČSR se proto považuje Žárlivost z roku 1945 podle námětu Daltona Trumba.


Scénář, na kterém se vedle samotného Machatého podílel Arnold Phillips, pozdější spolupracovník dalšího exilového filmaře Huga Haase, je do značné míry autobiografický. Prostřednictvím  postav Petra Urbana (Nils Asther), spisovatele žijícího v emigraci, a jeho přítele Huga (!) Krále (Hugo Haas) se vyslovuje k bolestné exilové zkušenosti. Urban, dříve úspěšný umělec, trpí tvůrčí krizí a utápí se v depresích. Problémy řeší alkoholem a manželku Janet (Jane Randolph) nechává pracovat jako taxikářku. Psychologický přesah je naroubován na žánr kriminálního melodramatu - snímek se zaměřuje na milostný čtyřúhelník (vysvětlení žárlivosti z názvu), který kromě manželů Urbanových tvoří Janetin zákazník - doktor David Brent - a jeho asistentka. Kriminální zápletka je uvedena do chodu ve chvíli, kdy je Petr Urban zavražděn a podezření padne na utrápenou Janet.


Machatému se do hollywoodského filmu, natočenému pro méně prestižní studio Republic, podařilo propašovat několik postupů z evropského uměleckého filmu, jehož byl za svého působení v Československu předním představitelem. Především úvodní sekvence je skutečně avantgardní - v záběrových kompozicích Machatý uplatňuje extrémní rakurzy (i na noirový standard), užívá mnohavteřinové dvojexpozice, subjektivní ženský voiceover, rychlou asociativní montáž a dokonce jump cut! Netypický je i poměrně otevřený závěr snímku, který má k happy-endu skutečně daleko. 

Fakt, že Machatému nebylo po dokončení Žárlivosti umožněno v hollywoodské kariéře pokračovat, je pochopitelný a politováníhodný současně...

Režie: Gustav Machatý
Produkce: George Moskov, Gustav Machatý (Republic Pictures)
Scénář: Gustav Machatý, Arnold Phillips; podle námětu Daltona Trumba
Kamera: Henry Sharp
Hudba: Hanns Eisler
Střih: John F. Link Sr.
Výprava: Frank Paul Sylos
V hlavních rolích: Nils Asther, Jane Randolph, John Loder, Karen Morley, Hugo Haas a další

Distribuce: Republic Pictures
Premiéra: 23. července 1945

Odkazy

5 komentářů:

  1. Přiznám se, že jsem byla mile překvapena - nečekala jsem, že to bude až tak odvážné. Určitě taky moc doporučuju. Nevyužitého potenciálu Machatého v USA je fakt škoda, byl by jistě natočil kotel výborných filmů, kdyby mu to bylo umožněno. Takový Lang se měl ve srovnání s ním v Hollywoodu jako král..

    OdpovědětVymazat
  2. tak já na to konečně mrknu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. děcka, ten úvod fajn a pak taky záběr z krbu, ale jinak? jedna velká křeč. nedivím se, že tohle nikdo vidět nechtěl.

    OdpovědětVymazat
  4. můžu otázečku?

    kde se vám ten film podařilo sehnat?

    OdpovědětVymazat
  5. Hodně opožděná odpověď způsobená tím, že jsem si otázku přečetl až teď. Film jde objednat třeba tady: http://www.rarephiled.com/film_noir_j_-_m_49.html (kvalita nic moc, ale dívat se na to dá)

    OdpovědětVymazat