Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

10. listopadu 2009

Pryč od minulosti (1947)

Out of the Past
USA, 1947, 97 min.

Zapomenout na minulost a začít nový život v zapadlém městečku nezaručuje, že se minulost opět nevynoří z husté mlhy. Nelehké pátrání soukromého detektiva Jeffa Baileyho dostane do různých koutů světa, aby mohl konečně pryč od minulosti.

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli cítí Jeff horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě Whit najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary.

Robert Mitchum se představil v roli Jeffa jako zvláštní neotřelý typ drsného chlapíka s nedbalou mluvou, ležérním vystupováním a zvláštní chůzí. Proplul filmem s naprostou elegancí klasického hrdiny svého žánru. V roli záporáka Mitchumovi sekundoval Kirk Douglas a jako femme fatale se představila krásná (chápejme noirovsky krásná, tzn. nebezpečně nádherná blondýna) Jane Greer, kterou známe i z dalších Mitchumových snímků. Oceňuji na filmu přesnou charakteristiku postav, žádná nevyčuhuje a definitivně žádná nepřebývá, což se podaří ve scénáři málokdy. Textu nejde taky nic vytknout, samotné dialogy tikají jako švýcarské hodinky.



Jediný problém pro mě představuje několik konců během 100 minut. Minimálně 3x se podařilo Tourneurovi ukončit svůj film. Možná šlo o nový druh dějového zvratu, ale na mě tento pokus působil rušivě. Také by se dalo uvažovat o určitě epizoditě. Tak či onak, Pryč od minulosti dělá čest filmu-noir a je naprosto nezbytné si na něj některý z blízkých večerů udělat čas.

Režie: Jacques Tourneur
Produkce: Warren Duff
Scénář: Daniel Mainwaring
Kamera: Nicholas Musuraca
Hudba: Roy Webb
Střih: Samuel B. Beetley
Hrají: Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas

Distribuce: RKO Radio Pictures
Premiéra: 13. listopadu 1947

Odkazy:

13 komentářů:

  1. Out of the Past mi přijde trošku přeceňovaný. Uznávám, že Mitchuma nemusím, ale Tourneurovi to líp svědčí v hororech (kromě klasických Cat People třeba skvělý Night of the Demon) a pro Jane Greer bych asi nikoho nezavraždil. :)

    OdpovědětVymazat
  2. aha... a jako Greer nebo Mitchum? či oba? :)

    OdpovědětVymazat
  3. k cemu je ti velka televize, kdyz si nevsimas takovych podstatnych detailu :o))

    OdpovědětVymazat
  4. to jsem ji jeste nemel. mam ji od vcera. :P

    OdpovědětVymazat
  5. Me teda neprijde, ze by Jane Greer byla blondyna..?

    OdpovědětVymazat
  6. jo, uz mi doslo na co narazis... ale imho teda fakt neni

    OdpovědětVymazat
  7. praveze ani na plakatu.. to je jen typicke zadni sviceni, ktere ji dela svatozar :-P

    OdpovědětVymazat
  8. no jo, to typicke zadni sviceni! ja na nej vzdycky zapomenu! :P

    OdpovědětVymazat
  9. btw. podíval jsem se teď asi už podesáté na Třetího muže, tak si ho rezervuju! ten film je lepší a lepší...

    OdpovědětVymazat