Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

15. února 2010

Jonathan Lethem - Motherless Brooklyn (1999)


"Touretteův syndrom (psáno též Tourettův syndrom) je dědičná neuropsychologická porucha. Projevuje se stereotypními motorickými tiky (mrkání, cukání, mávání horními končetinami) a vokálními tiky (mručení, chrochtání, pokašlávání, vzácněji vykřikování vulgárních výrazů). Ty jsou způsobené nekontrolovatelnými stahy svalů dýchacího ústrojí. Dále se projevuje poruchami pozornosti a hyperaktivitou."
wikipedie



Díky své vrozené lenosti jsem oceňovanou knihu amerického spisovatele Jonathana Lethema na pultech českých knihkupectví přehlížela dlouhé dva roky. Skvěle napsaný hard boiled román si získal srdce čtenářů i amerických literárních kritiků, což mu vyneslo jak ocenění pro nejlpeší fikci v National Book Critics Circle Award, tak Gold Dagger Award za nejlepší detektivní román.

Neskutečně čtivá detektivka čtyřicátých let napsaná v první osobě nabourává do postmoderní bizarnosti svého hlavního hrdiny. Vyprávění je filtrováno roztěkanou myslí postiženou Tourettovým syndromem a po dlouhé době tak do narativní struktury detektivního žánru vnáší originální nápad.

Sirotci z Brooklynu jsou prozatím jedinou Lethemovou do češtiny přeloženou knihou. Mezitím se za velkou louží množí zmatky kolem adaptace jeho první knihy Gun, with Occasional Music (1994), v souvislosti s níž se objevují jména Gabe a Alan Polsky (producenti Herzogova Bad Lieutenanta), či Javier Rodriguez (který momentálně píše scénář). Práva na Fortress of Solitude mají Journeyman Pictures a připravuje se i adaptace Sirotků s Edwardem Nortonem, která působí dost mrtvě. Alespoň si do té doby stihnete přečíst knihu (BTW český překlad je skvělý).


Sirotci z Brooklynu, překlad Ivana Štěpánková, Praha, Štrob, Širc & Slovák, 2008

3 komentáře:

  1. Pakula už zemřel :-) teda :-(

    OdpovědětVymazat
  2. ale to vim, jsem tim jako chtela rict, ze to mel puvodne tocit... ale ok, ta veta je diva. Nicmene me nedavno prekvapilo, ze zemrel Dick Francis, mela jsem za to, ze je mrtvy leta :o)

    OdpovědětVymazat
  3. aha, me zmatl ten pritomny cas...tak to promin :)

    OdpovědětVymazat