Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

23. října 2011

The Man Who Cheated Himself (1950)

The Man Who Cheated Himself
USA, 1950, 80 min.

Mužem z názvu tohoto skromného noiru je policejní poručík Ed Cullen (Lee J. Cobb), který je milostně zapletený s nešťastně vdanou femme fatale Lois (Jane Wyatt). Ta své partnerské problémy vyřeší svérázným způsobem - pojme podezření, že ji chce manžel zavraždit, a tak jej (zdánlivě v sebeobraně) zabije jako první. Ed chce své milé pomoci, a proto začne pečlivě zahlazovat stopy - odveze tělo pryč z domu, zbaví se vražedné zbraně... Jenže celý případ vyšetřuje jeho mladší bratr, snaživý nováček u policie Andy (John Dall). Konfrontace obou mužů na sebe nenechá dlouho čekat. 

Je to právě vztah Eda a Andyho, který je na snímku Felixe E. Feista nejzajímavější. Zatímco v úvodu má navrch zkušený policejní harcovník Ed, jenž bratra neustále poučuje, postupně se pozice obrací: z Eda se stává pronásledovaný a Andy sbírá zkušenosti a po krůčcích směřuje k vyřešení celého případu. Vševědoucí narace střídavě ukazuje počínání obou mužů (Andy odhalí novou stopu, mezitím se Ed pokouší svůj a Loisin zločin zahladit), aby tak divák mohl s napětím očekávat finální konfrontaci.
Plákat říká: for a woman like this... a man would go all the way. Bohužel právě ženská postava je nejslabším článkem jinak solidního noiru
K té však nakonec tak úplně nedochází. Na útěku před policií se Ed a Lois ukryjí ve Fort Pointu - pevnosti přímo u Golden Gate Bridge v San Franciscu. A právě tam se projeví komplikovanost vztahu obou bratrů. Andy má šanci Eda dopadnout, ale stále velmi silné pouto mezi nimi mu to nedovolí. Více z děje prozrazovat nebudu, a tak pouze dodám, že právě sekvence odehrávající se ve Fort Pointu je rozhodně nejpůsobivější v celém filmu. 

Naopak nejslabším článkem je postava Lois. V úvodu jsem ji označil za femme fatale, ale pravda je, že těm nejpamátnějším noirovým "osudovým ženám" nesahá ani po kotníky. Zčásti to je vina scenáristů, zčásti herecké protagonistky Jane Wyatt: v každém případě ve výsledku je Lois bezkrevná a nezajímavá; její motivace jsou nedůvěryhodné a její charisma nedostatečné. To v důsledku poznamenává i ostatní postavy: jen těžko například dokážeme uvěřit, že by Ed riskoval svou práci a vztah k bratrovi kvůli tak nevýrazné ženě. Přesto vám film doporučím - kvůli pozoruhodně rozehranému bratrskému konfliktu, závěrečné sekvenci (která je ukázkou solidního filmařského řemesla) a hereckým výkonům Lee J. Cobba (mj. V přístavu nebo Dvanáct rozhněvaných mužů) a Johna Dalla (Bart v Gun Crazy, Hitchcockův Provaz).

Režie: Felix E. Feist
Produkce: Jack M. Warner (Jack M. Warner Productions)
Scénář: Seton I. Miller, Philip MacDonald
Kamera: Russell Harlan
Hudba: Louis Forbes
Výprava: Van Nest Polglase
Střih: David Weisbart
V hlavních rolích: Lee J. Cobb, John Dall, Jane Wyatt, Lisa Howard a další

Distribuce: Twentieth Century Fox
Premiéra: 26. prosince 1950

Odkazy
IMDB
CSFD
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat