Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

29. listopadu 2009

The Window (1949)

The Window
1949, USA, 71 min.

Když už máte na seznamu zhlédnutých noirů hodně titulů, občas na vás padne úzkost a pochyby, že už jste snad všechno z toho nejlepšího viděli, obzvlášť když máte dlouhou dobu štěstí na jeden průměrný film za druhým. Pak ale přijde absolutní pecka a vy jste v sedmém nebi - zejména když se jedná o titul, který jste marně sháněli hodnou dobu. A přesně to mě na tom prohrabávání se starými filmy tak baví.

The Window je opravdu klenot, a přesně takový, o jakém se v minulém článku zmiňoval Mejla: aspiruje na to nabourat se vám do osobní topky. Již jména v titulcích o mnohém napovídají: režisérem je kameraman Ted Tetzlaff, který spolupracoval např. s Hitchockem na filmu Pověstný muž (Notorious, 1949) či s René Clairem na jednom z nejznámějších filmů Veroniky Lake Krásná čarodějka (I Married a Witch, 1942); hudbu složil noirový mág Roy Webb, v kolonce scenáristy figuruje slavné noirové jméno Mela Dinelliho, jenž scénář pro Tetzlaffův film napsal podle povídky dalšího proslulého noirového autora Cornella Woolriche, kterého si každý spojí minimálně s Oknem do dvora (Rear Window, 1954).


A právě Okno do dvora vám Tetzlaffův snímek jasně evokuje, neboť má podobnou zápletku: hlavní hrdina náhodou spatří zločin a svépomocí se mu snaží přijít na kloub. The Window od samého začátku zaujme tím, že do centra pozornosti staví malého chlapce, kterého si zahrála jedna z dětských hvězd Hollywoodu Bobby Driscoll. Ten zde ztělesňuje lehce problematické dítě s bujnou fantazií, na něhož jsou jeho rodiče krátcí. Rád si z nudy vymýšlí různé historky o gangsterech, a tak se není čemu divit, že když se stane svědkem skutečného zločinu, nikdo jeho vyprávění nevěnuje zvláštní pozornost. The Window je skvělým příkladem filmu, u kterého trpíte s postavou, jíž nikdo nevěří. Tady je to navíc dohnáno do extrému v tom smyslu, že důvěryhodnost postavy je snižována jejím věkem.

Tetzlaffův snímek rozhodně má co nabídnout. Překvapuje na svou dobu odvážně a především věrohodně  nasnímanou závěrečnou sekvencí, kdy se z Tommyho jakožto svědka vraždy stává nová oběť a snaží se uniknout vrahovi. Akční a napínavá honička rozhodně není z těch lacině úsměvných, ale naopak je brilantně promyšlená. Celou dobu jsem navíc přemýšlela o tom, že si The Window dokážu skvěle představit jako remake v tom stylu, v jakém například Disturbia (2007) odkazovala právě k Oknu do dvora. Už to chce jen najít šikovného režiséra...


Režie: Ted Tetzlaff
Produkce: Frederic Ullman Jr., Dore Schary (RKO)
Scénář: Mel Dinelli podle povídky Cornella Woolriche
Kamera: Robert De Grasse, William O. Steiner
Hudba: Roy Webb
Střih: Frederic Knudtson
Výprava: Sam Corso
Hrají: Bobby Driscoll, Barbara Hale, Arthut Kennedy a další

Distribuce: RKO
Premiéra: 6. srpna 1949

CSFD
IMDb
Allmovie

6 komentářů:

  1. až tak dobrý? mám to stažený, jen nebyla ještě vhodná chvíle. o to víc se teď těším.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby to nebylo tak dobré, tak to tady tolik nevychvaluju :-) určitě na to mrkni.. stojí to za to. Zvlášť ty máš rád filmy, kde jsou ty trpící postavy.. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jo, jsem filmový masochista. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj všichni. Pokusím se sem nenápadně včlenit, po delší době mě zase chytla chuť na noiry :) -- Mě to docela zklamalo, ten kluk nebyl moc sympatickej a celý to napětí mě tím pádem míjelo

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím vespolek :-) Mě taky ze začátku ten kluk nebyl moc sympatickej, ale potom mě film vtáhnul. Nakonec jsem se rozhodl hodnotit nejvýš :-) Parádní noirek :-)

    OdpovědětVymazat